
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a înregistrat în perioada 25-28 iulie, un total de 41 de intervenții care au solicitat echipajele de pompieri și paramedici. De la lupta cu flăcările care au mistuit suprafețe întinse de vegetație, până la operațiuni de salvare și asistență medicală, pompierii brăileni au fost în alertă constantă.
Cea mai mare parte a intervențiilor, șase la număr, au vizat stingerea incendiilor de vegetație uscată, miriște, lăstăriș și gunoi. Aceste focare, răspândite pe raza municipiului Brăila și în localitățile Vădeni, Gropeni, Lacu Sărat, Filipești și Racovița, au afectat suprafețe considerabile, inclusiv hectare întregi de miriște de grâu și vegetație uscată.
Cauzele principale indicate de autorități sunt arderea resturilor vegetale și lăsarea focului nesupravegheat sau fumatul în zone neamenajate. Un exemplu elocvent este incendiul de duminică, de la Lacu Sărat, unde un autoturism a ars în proporție de 80% și a incendiat 400 mp de vegetație uscată. Incidentul a fost declanșat, cel mai probabil, de căldura degajată de toba de eșapament a mașinii parcate direct pe iarbă uscată.
Intervenție tragică într-un cămin de apă: Vineri, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a fost solicitat să degajeze o persoană inconștientă, căzută într-un cămin de apă. Din păcate, bărbatul de 66 de ani a fost declarat decedat de către echipajul SAJ.
Echipajele au asigurat măsurile specifice la două accidente rutiere, unul pe șoseaua de centură a municipiului Brăila și celălalt pe DN 2B, în Făurei.
Printre solicitările neobișnuite s-a numărat și salvarea unei pisici blocate într-un copac, pe strada Școlilor din Brăila.
Ambulanțele SMURD au jucat un rol esențial în aceste zile aglomerate, intervenind în sprijinul a 23 de persoane. Acestea au primit primul ajutor medical prespitalicesc și au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Brăila. De asemenea, cinci persoane au fost transferate către ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila.