VIDEO: Copiii au dat startul veseliei, de Ziua Europei!
La 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat proiectul care presupunea crearea unei Europe organizate, bazata pe relatii de cooperare. Aceasta propunere, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schuman, este considerata inceputul a ceea ce astazi este cunoscut ca fiind Uniunea Europeana. Schuman a chemat Franta, Germania si alte tari europene sa isi uneasca productia de carbune si otel, ca o “prima concreta fundatie pentru o federatie europeana”.
Decizia ca 9 mai sa fie sarbatorita drept Ziua Europei a fost luata in timpul summit- ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985.
Astazi, 9 mai este un simbol european, si, impreuna cu moneda unica euro, steagul albastru cu cele 12 stelute galbene si imnul – celebra “Oda Bucuriei” din Simfonia a – IX- a de L.van Beethoven – formeaza simbolurile identitatii politice a Uniunii Europene.
In Braila, copiii au dat startul veseliei
Cu mic, cu mare, copii, adolescenti, parinti si bunici s-au distrat pe cinste de Ziua Europei. Pentru ca vremea a fost nefavorabila, Prefectura si-a deschis larg portile, iar zarva de pe platoul din fata Primariei s-a mutat in holul Casei Albe.
Au cantat, au dansat si s-au intrecut in jocuri, insa cel mai important lucru este ca au intrebat si au invatat lucruri noi, despre Uniunea Europeana. Centrul Europe Direct Braila, prin prisma Asociatiei „Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila” a pus la dispozitia copiilor un stand cu informatii, jocuri si mici cadouri care sa-i atraga pe cei mici, satisfacandu-le curiozitatile despre marea familie europeana, din care facem parte.
La serbare au participat cu standuri expozitionale si ateliere de creatie urmatoarele institutii:
– Asociatia CIDIEDD
– Centrul Judetean pt Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale BR: razboi de tesut, masa de ceramica, toate cu sigla ”Braila 650”
– Scoala Populara de Arte si Meserii ”Vespasian Lungu”- atelier demonstrativ de mestesuguri , produse traditionale romanesti din zona Brailei (ii, scoarte, camasi, marame, port popular)
– Partida Romilor ”Pro Europa” – stand cu vanzare si arta decorativa
– Comunitatea Rusilor Lipoveni din Braila + Gradinita Arlechino
– Liceul de Arte” H.Darclee” – elemente de grafica si pictura
– Organizatia Nationala ”Cercetasii Romaniei”-Club Braila
Peste 500 de copii, de la unitatile de invatamant din municipiu au fost prezenti la actiune. Manifestarea s-a desfasurat sub egida ”Braila 650” si ”Romania 100”. Banii obtinuti din vanzarea produselor, vor fi donati in scopuri caritabile.