Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre! Riscurile naturale manifestate pe raza județului Brăila

Potrivit Rezoluției 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a ONU, 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregătirea împotriva dezastrelor.

Un dezastru este o problemă gravă care apare într-o perioadă scurtă sau lungă de timp, care provoacă pierderi umane, materiale, economice sau de mediu pe scară largă, care depășește capacitatea comunității sau societății afectate de a face față folosind propriile resurse.

Fenomenele meteorologice periculoase sunt forme de manifestare violentă a vremii, în timp scurt, pe arii relativ mari de teren, provocând, pe termen mediu și lung, pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Ploile torenţiale, furtunile, grindina, secetele, perioadele de ger și îngheţ, căderile abundente de zăpadă și viscolele sunt fenomenele meteorologice periculoase caracteristice României și se manifestă cu intensitate și repetabilitate.

Riscurile naturale manifestate pe raza județului Brăila

Pe teritoriul judeţului Brăila fenomenele meteorologice sus-menţionate se caracterizează prin: suprafaţa de teren afectată și durata de manifestare a fenomenului, în timp ce efectele vizeaza: pierderi umane și pagube materiale, distrugerea totală sau parţială a străzilor, accidente grave, inundarea unor zone vulnerabile, distrugerea sau avarierea unor reţele de gaze, apă, reţele electrice și de telecomunicaţii, întreruperea procesului de învăţământ, izolarea unor comunităţi umane, pericolul epidemiilor etc.

Conform anexei nr. 1 la H.G.R. nr. 557/2016, pe teritoriul judeţului Brăila se pot manifesta riscuri naturale generate de:

  • fenomene meteorologice periculoase (furtuni şi viscol, inundaţii, căderi masive de zăpadă, tornade, secetă, temperaturi extreme);
  • incendii de vegetaţie;
  • alunecări de teren;
  • cutremure de pământ.

Unele dintre fenomene meteorologice periculoase au un caracter independent de anotimp, iar o altă categoric este condiţionată de anotimpul favorabil producerii lor.

1𝟑 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – Ziua Internațională a Reducerii Riscurilor de Dezastre

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila își concentrează eforturile pentru dezvoltarea unei culturi preventive și pentru a spori gradul de conștientizare și pregătire a cetățenilor, astfel încât aceștia să poată reacționa eficient în cazul producerii unor de urgență.

În acest context, vor fi organizate următoarele activități:

  • Exerciții de evacuare în caz de cutremur sau incendiu la Școlile Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” și ”Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Brăila;
  • Ziua Porților Deschise, la toate subunitățile de pompieri, în perioada 12 – 13 octombrie, între orele 11.00 – 13.00.
  • Puncte de informare preventivă în parcarea Promenada Mall, Mall Bariera Călărașilor, Parcul Monument. Grădina Mare, zona centrală a orașelor Făurei, Ianca și Însurăței  în perioada de 12 – 13 octombrie în intervalul orar 11.00 – 13.00.
  • Puncte de informare preventivă la lăcașele de cult din localitățile unde există subunități de intervenție ale inspectoratului în data de 13 octombrie în intervalul orar 11.00 – 13.00.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry