Ziua Victoriei asupra Fascismului si Ziua Proclamarii Independentei de Stat a Romaniei
Dupa crearea statului national roman, in 1859, prin Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, statul roman a trecut la infaptuirea, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a unei serii de reforme in directia modernizarii tarii. Acestea au constituit temelia proclamarii si, ulterior, a cuceririi independentei de stat. Dar Romania a continuat sa fie vasala fata de Imperiul Otoman. La 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat independenta de stat a tarii. In fata Adunarii, Mihail Kogalniceanu, ministrul de Externe, declara: “Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare…, suntem o natiune libera si independenta”. Proclamarea independentei nationale si inlaturarea raporturilor de vasalitate s-a facut prin declararea starii de razboi intre Romania si Poarta Otomana. Intrata in razboi, in primavara lui 1877, armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita, Opanez, Smardan, Vidin.
Mai bine de o jumatate de secol mai tarziu, la 9 mai 1945, romanii aveau sa traiasca bucuria capitularii Germaniei si incheierea ostilitatilor militare pe continentul european. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a insemnat pentru intreaga planeta pierderi de vieti omenesti si distrugeri incomensurabile. Lungul si costisitorul razboi impotriva fascismului a insemnat o perioada de grea incercare, cand actiunile imperialismului hitlerist amenintau libertatea si independenta multor natii.
In Braila, autoritatile locale au marcat importanta zilei de 9 mai
Astazi, incepand cu ora 11.00, au avut loc manifestari dedicate sarbatoririi “Zilei Victoriei asupra Fascismului si Zilei Proclamarii Independentei de Stat a Romaniei”.
Oficialitatile civile si militare s-au intalnit la intrarea in cimitirul Sf.Constantin, unde s-au desfasurat mai multe manifestari. Incepand cu orele 11.00, a avut loc un ceremonial militar si religios, oficiat de un sbor de preoti, marsul de intampinare si prezentarea onorului si salutului Drapelului de Lupta, precum si intonarea Imnului de Stat al Romaniei.
La manifestari au participat prefectul judetului Braila, presedintele Consiliului Judetean si viceprimarul Doinita Ciocan. Partidele politice locale au depus coroane de flori si au pastrat un moment de reculegere.