1. Care sunt candidații propuși de USR-PLUS pentru alegerile din 6 decembrie?
Pe lista Alianței pentru Camera Deputaților se află pe primul loc colegul meu, președintele USR Brăila, dl. Cătălin Stancu, pe locul doi eu, iar pe locurile următoare se află alți colegi din USR și PLUS Brăila, dna. Claudia Henning, dl. Gabriel Stoica, dl. Nicolae Irimia, dl. Răzvan Bîzu și dl. Sabin Ion. Pe lista pentru Senat se află dl. Nicușor Ciocan, președintele organizației municipale USR, iar pe locurile următoare dl. Cristian Stan, dna. Rodica Puia și dl. Nicușor Pîrlog.
Este o listă cu oameni obișnuiți, oameni decenți, onești, muncitori, care au decis că nu vor să mai aștepte ca cineva, nu se știe cine, să schimbe lucrurile care nu ne plac în politică, ci să pună mâna să le schimbe, să se implice.
2. Ați fost dezamăgit de prezența la urne în cadrul alegerilor locale. Considerați că Alianța USR-PLUS va reuși de această dată să scoată mai mulți brăileni la vot?
Cred că discuția despre participarea la vot la alegerile parlamentare este un pic mai complicată din perspectiva pandemiei prin care trecem – vedem toți că se înregistrează o creștere alarmantă a numărului de infectări raportate zilnic, a numărului de internări la ATI, a numărului de decese. Vă spun cu sinceritate că nu știu care va fi reacția electoratului la nivel de țară, nu doar la noi în Brăila. Pe de o parte vorbim despre alegerile parlamentare, pentru forul legislativ al țării, despre o componentă vitală a oricărui proces democratic. Pe de altă parte vorbim despre teama oamenilor de a se expune unui risc de îmbolnăvire. Cred că în acest moment situația este atât de fluidă și se schimbă de la o săptămână la alta, încât putem doar să facem presupuneri.
3. De ce ar trebui brăilenii să aleagă candidații Alianței USR-PLUS?
Așa cum am spus și mai devreme, așa cum o tot repet de câteva luni, de câte ori am ocazia, noi, oamenii de la USR-PLUS, chiar suntem oameni noi în politică. Suntem oameni normali, oameni obișnuiți, vecini cu dvs., care merg la serviciu ziua și care, în timpul lor liber, fără să fie plătiți, doar din convingere, au ales să se implice și să schimbe modul în care se face politică în România. Cred că am văzut toți cum s-a făcut politică până acum, ce au făcut candidații partidelor tradiționale și mai ales ce nu au făcut. Cred că merităm votul brăilenilor pentru că ar fi un vot pentru onestitate, pentru o șansă de a vedea și altceva.
4. În mai multe județe din țară se vorbește despre alianțe pe care USR-PLUS le are (oficial sau nu) cu alte formațiuni politice. La Brăila ați purtat astfel de negocieri cu PNL sau PSD?
Alianța USR-PLUS are listele ei de candidați, este un actor important în politica națională. Poveștile despre alianțe oficiale sau nu sunt amuzante, dar nereale. Nu prea văd cum s-ar putea vorbi în cazul nostru de o alianță cu PSD – în general, nu doar la Brăila, ar fi trebuit să fie clar până acum că suntem pe poziții diametral opuse ca viziune despre ce înseamnă politica și modul de a face politică. Cât despre o alianță cu PNL, ar fi avut sens să ne aliem la alegerile locale, nu s-a întâmplat. Alegerile parlamentare sunt altceva, fiecare dintre noi merge cu listele propria de candidați.
5. Care sunt următorii pași pentru PLUS și unde vedeți partidul în 2024?
Așa cum știți, eu sunt de puțin timp președintele PLUS Brăila. Am candidat cu un program simplu și greu în același timp: să dezvoltăm filiala și să o impunem ca o prezență importantă în politica județeană. Deci acesta ar fi și obiectivul pentru 2024: brăilenii să ne perceapă drept oamenii aceia muncitori și onești care vor să schimbe modul în care se face politică și care știu ce se petrece la firul ierbii pentru că acolo trăim și noi.