Oamenii deșertului! Despre tradițiile și obiceiurile beduinilor de lângă Hurghada!

Una din excursiile de care trebuie să profitați în Egipt este vizitarea unui sat de beduini, ca să înțelegeți cu adevărat istoria lor și felul în care au evoluat, de la mâncare gătită pe balegă de cămilă, la noua capitală Cairo, de un lux impresionant.

Numele beduin vine din cuvântul arab badawi, care înseamnă locuitor al deşertului. Asta şi sunt prin tradiţie beduinii, cei care de secole îşi duc viaţa în triburi şi străbat centura deşertică a Africii, extinzându-se de la coasta Atlanticului, a Saharei, până la Peninsula Sinai şi coasta estică a deşertului Arabiei. Deși cifra nu este oficială se pare că în prezent peste 11 milioane de suflete aleg să-și trăiască viața respectând tradiţiile islamului şi un mod de viaţă vechi de secole.

Fiecare experiență, într-un sat de beduini, este unică pentru că fiecare sat trăiește după propriile reguli. Noi am vizitat trei așezări de beduini, care locuiau la aproximativ 1 km distanță și care se ghidau după aceleași reguli.

Legendele spun că așezările de beduini sunt determinate, ca locație, de cămile. Aceste animale grațioase pot simți apa la zeci de metri în pământ, motiv pentru care, atunci când o cămilă se așează jos, în mijlocul pustietății, înseamnă că în acel loc, în pământ, beduinii pot găsi izvoare de apă.

Despre beduinii pe care i-am vizitat în Hurghada, ghidul nostru Aba, de la Ra Excursii Egipt, ne-a povestit cum își duc viața de zi cu zi, cum se hrănesc, unde dorm și din ce trăiesc.

În Hurghada sunt trei astfel de asezări, locuite de beduini, la distanță de aproximativ 1 km între ele. Fiecare dintre aceste așezări are un șef, ales între ei, care răspunde de siguranța și bunăstarea lor, fiind totodată și cel care împarte legea în comunitate. Șeful este singurul care are voie să părăsească comunitatea pentru a cumpăra provizii și toate cele necesare în comunitate.

Chiar dacă nu au o religie bine definită, beduinii au reguli foarte stricte în ceea ce privește ținuta și statutul lor. Dacă în cazul bărbaților regulile sunt mai permisive, femeile sunt obligate să le respecte cu strictețe. Până la vârsta de 8 ani, fetele au voie să meargă îmbrăcate cum vor. La vârsta de 8 ani își acoperă părul, iar când devin domnișoare își lasă doar ochii descoperiți. După căsătorie, femeile se îmbracă doar în negru și își acoperă fața. Cele îmbrăcate în culori diferite sunt fete nemăritate. Încă o regulă foarte strictă a tribului este că dacă cineva pleacă de sat, nu mai are voie să se mai întoarcă. 

Beduinii se căsătoresc între ei, începând cu gradul doi de rudenie. Șeful, ales de ei, ridică un steag verde deasupra locuințelor în care se află o femeie pregătită de căsătorie. Bărbații interesați sunt poftiți de tatăl fetei în locuință pentru a servi un ceai cald. Dacă bărbatul își pune zahăr în ceai înseamnă că este interesat de căsătorie și rămâne pentru a discuta în continuare cu familia. Dacă nu este interesat, vizitatorul își continuă drumul. Egiptenii nu se pot căsători cu beduinii.

Spre deosebire de restul comercianților din Egipt, beduinii sunt oameni foarte mândri și nu acceptă să le dai bani de pomană, însă dacă dorești să îi ajuți poți cumpăra de la ei produse medicinale, gablonțuri sau ceaiuri, făcute de ei.

Locuințele beduinilor sunt construite din piatră cu pământ și sunt acoperite cu frunze uscate de palmieri. Locuințele lor sunt foarte aerisite și răcoroase.

În cazul în care se îmbolnăvesc, beduinii se tratează singuri cu diferite ierburi sau unguente, produse de ei. Fiecare beduin este învățat de mic să se descurce în situații de urgențe medicale. Doar atunci când sunt cazuri grave se apelează la doctori.

Legea, în satul de beduini, stă în mâna șefului. El îi cheamă la judecată pe cei care greșesc, iar vinovații plătesc! Pentru a afla adevărul, șeful de trib încinge lama unui cuțit în foc după care o așează pe vârful limbii inculpatului. Dacă acesta se frige și face bășică înseamnă că este vinovat. În fapt, în cazul activării sistemul nervos simpaticoresponsabil de așa numita reacție fight or flight adică reacția de luptă sau zbor în cazul unui pericol mare, se secretă acetilcolină care activează secreția de adrenalină (epinefrină) și noradrenalină (norepinefrină). Acestea sunt eliberate în sânge. Sistemul nervos simpatic acționeaza autonom, fără control conștient, și pregătește corpul pentru acțiuni în situații periculoase reducând secreția glandelor salivare – de unde apare și bășica pe limbă.

Poliția egipteană are voie să intre în aceste sate de beduini, doar cu acordul șefului de trib. 

Beduinii trăiesc din creșterea animalelor. Pe lângă cămile aceștia cresc și capre pentru comercializare sau consum propriu. În apropiere de Hurghada, sau alte stațiuni turistice, beduinii au descoperit că o sursă importantă de venit sunt turiștii. Astfel au decis să ne primească în comunitatea lor și să ne ofere din produsele pe care ei le confecționează singuri.

Printre medicamente, ceiuri și gablonțuri, am descoperit o cămăruță în care o femeie cocea, la un foc întreținut de balegă de cămilă și paie, tradiționalele lipii cu care beduinii i-au cucerit pe turiști.

Este o experiență unică și impresionantă, în același timp, să vezi că în era Facebookului există sate de beduini a căror valoare stă în capetele de cămile pe care le dețin, religia și tradițiile fiind singurele busole în funcție de care își coordonează destinele.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry