Întâlnirea dintre negociatorii ucraineni și ruși de la Istanbul s-a încheiat, a declarat Ambasada Ucrainei în Turcia. Discuțiile au durat aproximativ patru ore, cu pauze ocazionale. Nu este clar dacă discuțiile vor continua pentru a doua zi, relatează Reuters. Ucraina a cerut o încetare a focului fără a compromite teritoriul sau suveranitatea țării, deoarece forțele sale au reușit să îi îndepărteze pe soldații ruși de lângă Kiev.
În urma negocierilor, Rusia a decis să reducă „radical” activitatea militară în apropiere de Kiev și Cernihiv pentru a „crește încrederea reciprocă în viitoarele negocieri pentru a conveni și a semna un acord de pace cu Ucraina”, a anunțat viceministrul apărării de la Moscova la televiziunea de stat, scrie The Moscow Times.
Rusia face doi pași înapoi pentru a detensiona conflictul din Ucraina
Partea rusă și-a anunțat intenția de a întreprinde doi pași pentru a detensiona situația din Ucraina, a declarat marți șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, reporterilor, după discuțiile cu partea ucraineană la Istanbul, scrie Interfax.
„Una dintre funcții – pe partea militară – va fi anunțată de viceministrul apărării, iar pe partea politică o voi face”, a mai spus șeful delegației.
Discuţiile purtate la Istanbul au fost constructive, a mai spus Medinsky. El a menționat că partea rusă a primit din partea Ucrainei „poziția lor clar formulată pentru includerea în acord”.
Când se va întâlni Putin cu Zelensky
„Aceste propuneri vor fi luate în considerare în viitorul apropiat, raportate Președintelui, iar răspunsul nostru corespunzător va fi dat”
, a subliniat șeful delegației.
Medinsky a mai spus că o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelensky este posibilă simultan cu parafarea tratatului de pace.
„După conversația semnificativă de astăzi, am convenit și propunem o soluție conform căreia întâlnirea șefilor de stat este posibilă concomitent cu parafarea tratatului”
, a declarat Medinsky.
Șeful delegației ruse a spus că de la bun început s-a discutat despre posibilitatea unei întâlniri a președinților, cu condiția ca acordul să fie gata pentru semnare de către șefii de stat.
„Formatul propus a fost următorul: mai întâi se întocmește un acord, apoi se aprobă acordul de către negociatori, avizat de miniștrii de externe la ședință, după care se discută posibilitatea unei întâlniri a șefilor de stat pentru semnarea acestui acord”
, a precizat Medinsky.
Potrivit acestuia, „acesta nu este o problemă ușoară, mai ales că este posibilă o întâlnire multilaterală cu participarea statelor-garante ale păcii și securității în Ucraina”, conform DC News.