Anamaria Necoară: ”E inadmisibil ca acest oraș să nu dețină baze sportive practicabile!”

Multiplă campioană la atletism, brăileanca Anamaria (Ioniță) Necoară este una dintre cele mai titrate sportive din România. Ea candidează pentru un post de consilier județean pe listele PNL, la propunerea lui Alexandru Dănăilă și Marian Căpățână

Anamaria (Ioniță) Necoară are 32 de ani. S-a născut la Brăila, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași și două mastere la Universitatea din Pitești, unul de Performanță în Sport, celălalt de Organizare și Conducere în Sport. De-a lungul carierei sportive, a câștigat nu mai puțin de 127 de medalii naționale și internaționale, a devenit campioană națională și balcanică în repetate rânduri, a reprezentat România la Olimpiadă și la alte importante competiții sportive. În prezent este director al Clubului Sportiv Municipal Brăila. Anamaria Ioniță face parte din echipa de tineri profesioniști a PNL Brăila, construită în jurul lui Alexandru Dănăilă și Marian Căpățână. O puteți alege dacă votați lista de consilieri județeni PNL, la alegerile din 27 septembrie.

– După o carieră sportivă de succes ai ales să intri în arena politică. Ce te-a determinat să faci pasul ăsta?

– În cei peste 15 ani de activitate ca sportiv de înaltă performanță am întâlnit politicieni pricepuți la toate fiindcă, după cum bine știi, toată lumea, dar toată lumea se pricepe la sport. Așa că am decis sa intru în politică pentru a putea explica politicienilor și, în general, oamenilor cu putere de decizie ceea ce înseamna sportul si mai ales sportul de performanță. Talentul unui copil poate fi distrus printr-o simplă decizie luată în necunoștință de cauză. Sunt de părere că nevoile sportivilor trebuie susținute de un fost sportiv! Am avut multe momente în carieră când am fost pe punctul să renunț din cauza oamenilor cu putere de decizie care nu au știut ce înseamnă nevoile unui sportiv, nu au știut care sunt prioritățile și, în fond, de ce este important sportul. Cred că în politică e nevoie de specialiști din toate domeniile fiindcă, de multe ori, România s-a aflat aflat în situația ciudată ca prioritățile în medicină să fie stabilite de oameni care nu erau specialiști în medicină, prioritățile în cultură erau stabilite de inculți, în educație de needucați, în economie de falimentari, iar în sport, de oameni care nu ar fi în stare să alerge 50 de metri. Cred, așadar, că e nevoie de profesioniști, de oameni care se pricep la domeniul de care urmează să se ocupe.

– Sportul este dominat de ideea de fair-play. Politica, pentru mulți, pare tocmai opusul. Se poate adapta un sportiv de carieră mediului politic din România? Se poate face politică fair-play sau, din contră, există, pentru cei care intră cu bune intenții în acest domeniu, riscul contaminării?

– Am fost mereu corectă și responsabilă. În viață, la fel ca în sport, uneori am avut de pierdut, alteori de câștigat. Cred că politica este domeniul care are cea mai mare nevoie de oameni corecți și responsabili. În fond, eu îmi doresc să-i fac pe politicieni să mă asculte. Îmi place să cred că până acum am reușit. O să reușesc și de acum încolo și, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni corecți și responsabili vor face pasul în politică, o să reușim să schimbăm lucrurile. Să stăm pe margine și să ne plângem nu este o soluție. Soluția este să intri în arenă și să lupți. Să lupți pentru o societate mai bună, pentru o țară normală, pentru un oraș civilizat în care să trăiești tu alături de copiii tăi, de prietenii tăi, de oamenii pe care-i apreciezi. Unii o să spună că e greu. Să știți că e greu și să alergi 400 de metri și să fii cel mai rapid. Dar fiecare cursă începe cu un pas și cu decizia de a decide să te implici. Iar dacă lângă tine se află și o echipă cu același crez și aceleași valori, lucruri sunt și mai simple. Iar la PNL s-a format o echipă tânără, de profesioniști în diferite domenii, așa cum îmi doresc.

Brăila a ajuns un oraș bătrân

– Care crezi că sunt principalele probleme cu care se confruntă Brăila?

– Principalele probleme?! Dumnezeule, sunt foarte multe! Și foarte grave! Brăila a ajuns un oraș bătrân, tinerii nu mai au nici măcar unde să se distreze, nu mai vorbim de performanță sau de înaltă cultură. Este un oraș trist! Pe plan sportiv nici nu mai pot să vorbesc. Brăila nu mai are nici măcar condițiile de antrenament din urmă cu 30-40 ani! Nu mai vorbesc de condițiile actuale din România sau din toată lumea. E inadmisibil ca acest oraș să nu dețină baze sportive practicabile, nu mai vorbesc de baze pentru competiții internaționale.

– Dacă după 27 septembrie o să ocupi un loc în Consiliul Județean, care este primul proiect pe care ai dori să îl pui în aplicare?

– Pentru mine, cea mai mare provocare este să facem ceva cu stadionul de atletism. Acest proiect trebuie realizat. De oricine… Nici nu contează cine o să-și aroge meritele. Trebuie făcut! Este o bază sportivă pentru toate sporturile. Apoi, în general, infrastructura sportivă din Brăila este pentru mine o prioritate, așa că o să mă implic cu toată energia mea să îmbunătățesc acest domeniu. Fiindcă sportul de performanță înseamnă mai mult decât competiție și medalii. Sportul înseamnă și o șansă uriașă pentru mulți copii din familii dezorganizate, înseamnă o formă de educație alternativă, înseamnă modelare de mentalități, înseamnă spirit concurențial și pregătire pentru viață, înseamnă sănătate, atitudine de învingător și o viață socială vibrantă. Dacă ne dorim un oraș normal, o țară normală, o societate mai bună, avem nevoie de sport.

– Cum crezi că o să arate Brăila în anul 2030?

– Cred… de fapt îmi doresc ca Brăila să fie un oraș vesel, cu foarte multe activități culturale și sportive. Un oraș pe care să îți dorești să îl vizitezi. În următorii ani, Brăila trebuie să-și regăsească identiatea. Aici trebuie să fie ceva ce să dorești să vezi, un loc pe care să vrei să-l vizitezi. Până acum, nu avem nimic. Din punctul meu de vedere, e timpul ca factorii de decizie să se așeze la o singură masă și să stabilească această prioritate. Să definească acest lucru care să facă din Brăila un pol de atracție, apoi să investească strategic în acea direcție. S-a pierdut mult timp, însă nimic nu e definitiv pierdut. Pentru Brăila, primul pas poate fi făcut pe 27 septembrie. Se poate!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry