Mai multe clipuri electorale ale deputatului Alexandru Popa, șeful PNL Brăila și candidat la președinția Consiliului Județean, au fost filmate în unități de învățământ din comuna Cireșu. Pe imagini apare sigla PNL și sloganul de campanie al candidatului, dar apar și elevi, fără să le fie protejată identitatea, și un cadru didactic.
Într-un interviu acordat către Edupedu.ro, Cătălin Canciu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Brăila, în încercarea de a-l scuza pe șeful său de partid, a spus că deputatul are un parteneriat cu școala prin firmele pe care le deține.
”E vorba de școala natală din satul în care s-a născut și trăiește domnul deputat. De asemenea, firmele domnului deputat participă ca partener la ceea ce noi numim învățământ dual. Deci cu alte cuvinte are un parteneriat cu școala(…)E o prezentare biografică a deputatului nu promite nimic”, a declarat Canciu, citat de Edupedu.ro
Conform declarației de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, nu deține acțiuni la nicio firmă.
Pe site-ul Inspectoratului școlar Județean Brăila, la capitolul învățământ dual figurează două clase de învățământ dual la Cireșu, pentru specializările ”agricultor culturi de câmp” și ”mecanic agricol”, ultima fiind înființată la cererea firmei SC POPALEX SRL.
În luna mai, 2023, deputatul Alexandru Popa declara pentru ziarul Obiectiv: ”Compania la care sunt asociat va aloca o sumă de bani prin care se va face dotarea școlii profesionale. Nu poți învăța copiii cum merge un tractor și cum trebuie reparat în fața unui laptop”. Mai mult, deputatul le-a spus redactorilor Obiectiv că va investi între 10.000 și 50.000 euro pentru ca acest proiect al învățământului dual în mediul rural să demareze cu dreptul din toamnă.
Deși nu apare în declarația de avere, societatea POPALEX SRL există. Doar că aceasta este administrată de Toba Gigel, iar unic asociat și beneficiar este Rădița Popa, mama deputatului și soția primarului din comuna Cireșu.
În anul 2023, POPALEX SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 4.910.784 lei.
Conform Ministerului Educației, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
Practic, firma soției primarului din comuna Cireșu face un contract cu Primăria și Școala, iar deputatul, deși nu apare în acte, spune că este asociat la această firmă și că va investi până la 50.000 de euro în acest proiect. Oare câte instituții ar trebui să se sesizeze în această cauză?