Deputatul PNL Antoneta Ioniţă face apel la adoptarea în regim de urgenţă a iniţiativei prin care gărzile medicilor sunt considerate vechime în muncă
Reacțiile nu au întârziat să apară, după ce un medic a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor.
Două proiecte de lege ce vizează recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă au fost depuse la Senat – unul dintre cele două proiecte a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener și vizează modificarea Legii sănătății, iar cel de-al doilea a fost inițiat de deputatul PNL Antoaneta Ioniță și vizează modificarea Legii pensiilor.
Proiectele de lege au fost inițiate după ce peste 2.000 de medici au semnat un memoriu prin care cereau ca gărzile efectuate să fie recunoscute ca vechime în muncă, iar peste 3.000 de oameni au semnat o petiție online în acest sens.
”Încă un medic a murit, în timp ce făcea gardă, la un centru de permanenţă din judeţul Bihor, mărind lista tristă a celor aproape 50 de medici care și-au găsit sfârșitul în gardă sau din cauza suprasolicitării. Nu munca alături de pacient omoară prematur un medic în România, ci instabilitatea și lipsa de predictibilitate legislativă și fiscală, birocrația excesivă, presiunile de tot felul, dar și lipsa de respect și de recunoaştere. Medicii, în special cei tineri, au preferat să plece, iar cei care au rămas trebuie să facă față unui număr tot mai mare de gărzi. Activitatea excesivă duce la apariția sindromului de suprasolicitare, iar un medic epuizat este oricând pasibil să greșească un diagnostic sau să prescrie un tratament nepotrivit”, atrage atenția deputatul liberal Antoneta Ioniță.
Reprezentanții Ministerului Muncii arată, în răspunsul transmis medicilor care au semnat memoriul, că „pensionarea anticipată, fără penalizări, cu un număr de zile proporționale cu numărul de ore de gardă efectuate, începând cu vârsta de 57 de ani femeile și 60 de ani bărbații, va genera ieșirea din sistemul medical a unui număr mare de cadre medicale, iar cei care vor dori să rămână și să performeze din punct de vedere profesional nu vor putea acoperi volumul de activitate și nici nu vor putea stopa degradarea sistemului medical.”
”În România, gărzile medicilor nu sunt considerate vechime în muncă, așa că am inițiat încă de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie luate în calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociații profesionale, un medic efectuează patru gărzi pe lună și acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activității. Aceasta echivalează cu aproximativ 15 ani de muncă pe care autoritățile refuză să le ia în considerare. Modificarea legislativă ar permite ca medicii care au efectuat gărzi să beneficieze, la cerere, de pensionare anticipată, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, și de 60 de ani, bărbații”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță.
Deputatul PNL Antoneta Ioniţă face apel la adoptarea în regim de urgenţă a iniţiativei prin care gărzile medicilor sunt considerate vechime în muncă, proiect pe care l-a depus în Parlament de anul trecut şi care a fost respins de Senat.
”Inițiativa a intrat în dezbaterea Senatului unde, în ciuda avizelor favorabile a mai multor comisii, a fost respinsă și a ajuns la Camera Deputaților, în luna martie 2019. De atunci, s-a pierdut prin sertare, deși două comisii au dat deja avizul favorabil. De aceea, fac apel la domnii deputați Sorin Lazăr, președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Florin Buicu, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie, Florin Halici, președintele Comisiei juridice, să ia în dezbaterea comisiilor acest proiect de act normativ și să avizeze favorabil, iar Comisia pentru muncă și protecție socială condusă de Adrian Solomon, care este comisie raportoare, să susțină modificarea legislativă.
Fac apel la toți colegii deputați să trateze demersul cu responsabilitate față de miile de medici români care așteaptă o reparație și să deblocăm dezbaterea. Solicit premierului Viorica Dăncilă, ministrului Sănătății, Sorina Pintea și ministrului Muncii, Marius Budăi să se implice în acest demers, astfel încât inițiativa să devină o prioritate pentru majoritatea parlamentară. Orice tergiversare poate duce cu gândul că medicii decedați în gardă sunt victime ale cinismului și nepăsării PSD”, a transmis deputatul Antoneta Ioniță.