Pași importanți pentru modificarea Codului Penal! Doinița Ciocan: ”Violența la care asistăm nu se combate cu tăcere!”

Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților a organizat, la inițiativa femeilor parlamentar ale Partidului Social Democrat și cu participarea reprezentanților formațiunilor politice parlamentare, o amplă consultare publică privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care apără drepturile femeilor și instituții publice responsabile de prevenirea și sancționarea violenței de gen au participat la dezbatere. Scopul dialogului a fost îmbunătățirea legislației naționale pentru a aborda mai eficient aceste încălcări grave ale drepturilor omului.

”Am început consultările în Comisia Juridică a Camerei Deputaților privind inițiativa legislativă în ceea ce privește incriminarea femicidului. Am inițiat aceste discuții cu dorința ca demersul nostru legislativ să poată contracara agresiunile și, din păcate, cazurile fatale de violență la adresa femeilor.

La Brăila, statisticile înregistrate de Poliția județeană indică in primele 5 luni o realitate îngrijorătoare: 388 de infracțiuni de violență domestică iar 300 de femei au fost victime ale violenței în familie”, a declarat deputatul PSD, Doinița Ciocan.

Informațiile colectate vor contribui la fundamentarea unei propuneri legislative de modificare a legislației penale, pentru a sancționa mai eficient formele extreme de violență împotriva femeilor, inclusiv omorurile comise pe criterii de gen (femicidul). Inițiativa vine ca răspuns la creșterea numărului cazurilor de violență domestică și a sentimentului de impunitate, în contextul lipsei unor reglementări explicite privind femicidul în legislația românească.

”Totodată, este imperativ să ne reamintim de cele trei cazuri recente care au zguduit comunitatea: o sinucidere, o tragedie în care o mamă a fost ucisă de fiul său și un caz cutremurător de ucidere a unei soții prin bătaie.

Violența la care asistăm nu se combate cu tăcere, trebuie să ne motiveze decisiv în procesul de legiferare.

Avem datoria să elaborăm și să implementăm acte normative care să asigure protecția completă a femeilor, nu doar în fața agresiunilor fizice, ci și a celor psihologice.

Multumesc pentru sprijin colegilor, reprezentanților societății civile și experților instituțiilor prezenți la dezbatere. Mergem mai departe până când nicio femeie nu va mai fi ucisă din ură de gen”, a declarat deputatul PSD, Doinița Ciocan.

Codul Penal român nu conține o definiție explicită a femicidului ca infracțiune distinctă. Cazurile de femicid sunt investigate și judecate sub incidența altor articole din Codul Penal, cum ar fi omorul (Art. 188), omorul calificat (Art. 189), loviturile cauzatoare de moarte (Art. 195), sau moartea cauzată de viol (Art. 218). Această lipsă de definire specifică îngreunează monitorizarea exactă a fenomenului și implementarea unor politici coerente de prevenire.

Organizațiile non-guvernamentale și rapoartele de presă arată că, în România, o femeie este ucisă, în medie, în fiecare săptămână, adesea de către partenerul intim sau un membru al familiei. Aceste cazuri sunt adesea culminarea unui lung șir de violențe fizice și psihologice la care victimele au fost supuse.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.