Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, joi seara, că se interzice pe perioada stării de urgenţă încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.
Personalul de la aceste centre va fi organizat în ture și va sta în izolare la locul de muncă timp de 14 zile, urmat de izolarea la domiciliu pentru alte 14 zile. În caz de demisie, preavizul este de 45 de zile – tot la locul de muncă, în izolare.
”Guvernul PNL a demonstrat că aplică aceleași măsuri, pompieristice, când vine vorba de sănătatea populației. Nu mai departe de săptămâna trecută, Guvernul PNL a dat o Ordonanță Militară care nu are nicio legătură cu realitatea în care trăim.
Decizia izolării unei categorii de personal la locul de muncă(cei din Direcțiile de Protecție a Copilului sau cei din căminele de bătrâni) a fost luată fără un minim de informare în prealabil. În România sunt zeci de centre rezidențiale, ÎN CURS DE ACREDIARE Sau LICENȚIERE care nu respectă standardul minim obligatoriu, în raportul beneficiar/angajat. Astfel, exista situații în care un angajat ajunge să aibă în grijă până la 20 de persoane cu handicap, sau persoane vârstnice. Și nu face asta 8 ore pe zi, conform contractului ci 24/24, timp de 14 zile, conform ordonanței.
Nu mai vorbim de faptul ca Centrele Rezidențiale pentru persoanele vârstnice nu e tot una cu Centrele Rezidențiale pentru persoanele vârstnice cu handicap. Situația de a sta 2-3 infirmiere cu 40 de beneficiari CU HANDICAP este INUMANĂ… timp de 14 zile. PRIVAȚII nu au mai mult de 7-10 infirmiere angajate, nu mai vorbim de ASISTENTI MEDICALI”, a declarat Eugen Stoian, președintele Organizației de Tineret a ProRomânia.
În Ordonanța militară 8 sunt prevăzute măsuri speciale, inclusiv în ceea ce privește izolarea la locul de muncă a angajaților și testarea tuturor persoanelor de la aceste centre.
”Înainte de a lua astfel de măsuri drastice, Guvernul PNL ar trebui să prezinte situația reală a raportului angajat/beneficiar. Asta în condițiile în care acest raport există și dânșii au luat cunoștință de situația reală în care ne aflăm.
Un asistent, sau un infirmier, care se află în izolare la locul de muncă nu mai are program de 8 ore! Pentru 14 zile, acesta va munci 24/24 de ore, la un număr de pacienți pe care nu îl poate gestiona.
Practic, acum a venit vremea să decontăm toate greșelile pe care le-am ignorat în timp: de la avizarea unor centre care nu corespund standardelor și până la lipsa acută de personal, pe premisa “las-o, bre, ca merge si-asa”!”, a atras atenția Eugen Stoian.
O situație gravă se înregistrează la Galați, unde la un centru privat de îngrijiri paliative numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a ajuns la 90, din care 72 sunt vârstnici internaţi în cămin şi 18 sunt angajaţi care au lucrat acolo.