Taxa claw-back elimina din farmacii medicamentele ieftine! Antoneta Ionita propune aplicarea diferentiata a taxei

Taxa claw-back elimina din farmacii medicamentele ieftine! Antoneta Ionita propune aplicarea diferentiata a taxei

 

 

Antoneta Ionita, deputat PNL de Braila, trage inca un semnal de alarma privind medicamentele cu preturi scazute, care ar putea disparea de tot din farmacii. Este vorba in special despre medicamente esentiale, cu preturi sub 25 de lei, accesibile pacientilor de toate varstele si la care apelau in special pensionarii. Deja de pe rafturile farmaciilor au disparut mii de astfel de medicamente ieftine si bune.

Situatia, explica deputatul Antoneta Ionita, survine ca urmare a introducerii unei taxe ”pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii”, asa numita taxa claw-back, pe care producatorii de medicamente trebuie sa o plateasca. Taxa are aceeasi valoare pentru toate medicamentele, astfel ca producatorii s-au trezit ca, in cazul medicamentelor ieftine, taxa este egala sau chiar mai mare decat pretul de productie. Urmarea a fost retragerea medicamentelor ieftine de pe rafturi si stoparea productiei. Antoneta Ionita spune ca solutii exista si prima dintre acestea ar fi aplicarea diferentiata a taxei claw-back, pentru diferite tipuri de medicamente.

”I-am solicitat ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, sa imi spuna ce masuri a luat pentru ca medicamentele ieftine, de care beneficiaza in special pensionarii si bolnavii cronici, sa nu dispara de tot din farmacii si ce a facut pentru a proteja producatorii autohtoni de medicamente, acolo unde sunt mii de locuri de munca. Din raspunsul primit am aflat ca s-a constituit o comisie, care analizeaza acum posibilitatea plafonarii taxei claw-back si aplicarea ei diferentiata, pe grupe de medicamente. Sper ca aceasta comisie sa ia decizii rapide, pana sa dispara medicamentele ieftine de pe rafturi, iar pacientii sa nu mai aiba acces la tratament, din cauza preturilor mari. PSD ne-a obisnuit sa promita multe si sa nu faca mai nimic din ce a promis”, spune deputatul liberal.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry