13 comune din județul Brăila nu au apă potabilă! Nici măcar fântânile nu asigura necesarul pentru localnici
Un proiect cu fonduri europene, în valoare de 240 milioane de euro, accesat de Compania de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila, va rezolva problema apei potabile în cele peste 30% dintre comunele din judeţ, care se confruntă cu această problemă de peste 12 ani, din cauza chimizării agriculturii, situaţie ce a făcut ca apa din puţurile forate să nu mai fie potabilă, potrivit informaţiilor furnizate de CUP Dunărea.
Judeţul Brăila nu are apă potabilă în 13 comune din judeţ, respectiv Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Galbenu, Frecăţei, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Stăncuţa, Vădeni (localitatea Vădeni), Vişani (localităţile Câineni Băi, Plăşoiu), Ulmu, Zăvoaia şi în oraşul Însurăţei.
Cele 13 comune nu au apă potabilă “din cauza chimizării agriculturii”, având în vedere că aici există sisteme de alimentare cu apă de adâncime, prin puţuri forate, preluate în operare de către CUP Dunărea Brăila, în conformitate cu Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare.
Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Brăila a fost câştigat de CUP Dunărea, în numele primăriilor din judeţ, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi are o valoare totală de 240 milioane de euro, fiind a doua mare investiţie cu fonduri europene în Brăila după Podul peste Dunăre, în valoare de peste 360 milioane euro.
Graficul lucrărilor prevede ca anul acesta să aibă loc licitaţiile, iar în 2021 să înceapă lucrările, acestea urmând să fie finalizate până în 2022.
Proiectul mai prevede şi realizarea de sisteme noi de canalizare în localităţile Lacu Sărat, Şuţeşti, Movila Miresii, Cazasu, Vădeni, Perişoru, Plopu, Mircea Vodă, Filipeşti, Tichileşti, Gropeni, Ulmu, Zăvoaia, Bărăganu, valoarea totală estimată pentru aceste proiecte fiind de 49.907.276 euro.