
Ca urmare a reclamației unui consumator privind nerespectarea legislaţiei în vigoare la fabricarea şi comercializarea produselor de patiserie proaspătă şi produse tip fast-food de către operatorul economic Tinervis Group Srl – Patiseria Luca, în perioada 21.05.- 10.06.2025, comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila au desfăşurat acțiuni operative de control la cele 5 puncte de lucru ale operatorului economic situate în localitatea Brăila.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri:
- 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 lei din care 4 avertismente;
- s-a dispus oprirea definitivă de la utilizarea în procesul tehnologic de fabricaţie cât şi de la comercializare, a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate și produselor finite nesigure în valoare totală de 1559 lei și neutralizarea acestora de către o firmă autorizată.
- s-a dispus informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor privind natura ingredientelor componente ale produselor finite de patiserie si fast-food şi prezentarea doar a informaţiilor conforme cu parametrii ce caracterizează produsele finite.
Principalele abateri constatate au fost:
- Depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor de unică folosinţă utilizate pentru ambalarea produselor finite neprotejate împotriva contaminării microbiologice şi chimice;
- Utilizarea pentru depozitarea diferitelor categorii de deşeuri a unor recipienţi fără sistem de acţionare la pedală care să evite intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre;
- Depozitarea necorespunzătoare a ambalajelor din carton pe holurile de acces ale unităţii;
- Existenta în spaţiile de depozitare şi de expunere la comercializare a diferitelor categorii de materii prime, semifabricate şi produse finite cu modificări organoleptice de aspect, consistenţă şi culoare;
- Nerespectarea condiţiilor tehnice stabilite de către producător pe timpul manipulării şi depozitarii produselor pe bază de cacao;
- Lipsa monitorizărilor parametrilor de microclimat la agregatele frigorifice şi mese calde destinate depozitarii materiilor prime, a semifabricatelor şi a produselor finite;
- Intersecţia fazelor salubre cu cele insalubre (prezenţa în spaţiile de fabricaţie a ustensilelor şi substanţelor destinate igienizării; prezenţa obiectelor personalului lucrător);
- Utilizarea în etapele preliminare ale procesului tehnologic de fabricare a produselor finite a unor ustensile neprofesionale, insuficient igienizate
- În urma verificării disponibilităţii tuturor informaţiilor obligatorii privind etichetarea
- produselor finite s-a constatat informarea incorectă a consumatorilor privind natura ingredientului majoritar utilizat la fabricarea semifabricatelor de patiserie şi panificaţie.
- Afişarea unor informaţii şi indicaţii care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele şi care nu pot fi probate.




