După doi ani de la apariție, pesta porcină face ravagii! 18 focare, la acest moment, în Brăila!

După doi ani de la apariție, pesta porcină face ravagii! 18 focare, la acest moment, în Brăila!

 

 

Pesta porcină africană încă face ravagii în România la doi ani de la apariția primului focar. La începutul lunii august 2019 virusul PPA evoluează în 169 de localităţi din 22 de judeţe, cu un număr de 581 de focare, dintre care trei focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A.

În patru judeţe există doar cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 378.394 de porci afectaţi de boală şi există 1.757 de cazuri la mistreţi. Mai mult de jumătate din porcii uciși sunt în județul Brăila.

Până la data de 1 august 2019, în județul Brăila au fost stinse 140 de focare, dintre care 11 în exploatații comerciale. Judeţul Brăila mai are la această dată 18 focare de Pestă Porcină Africană, dintre care un focar într-o exploatație comercială din orașul Însurăței și 23 de cazuri la mistreți. La exploatația de la Însurăței DSVSA se află în proces de ucidere a porcilor. Acolo se află un efectiv de aproape 3300 de porci, conform informațiilor furnizate de medicul Dragoș Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila.

Sâmbătă, 3 august 2019, a fost finalizată acțiunea de ucidere a porcilor din exploatația comercială de la Însurăței, iar acum urmează procedura de dezinsecție. La gospodăriile populației în județul Brăila mai sunt focare în Bărăganu, Măxineni, Siliștea, Chiscani, Ianca, Șuțești, Vădeni. Până acum s-au lichidat 433 de porci pentru care s-au întocmit dosarele de despăgubire.

Până la data 1 august 2019 au fost despăgubiți 8.792 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 252.322.780 de lei. În județul Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 3.337 de exploatații dintr-un total de 3.388 de exploatații, în valoare de 172.576.370 de lei.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind evoluția focarelor de PPA în Bulgaria, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că, potrivit studiilor și cercetăriilor de specialitate, virusul pestei porcine africane (PPA) se poate transmite prin intermediul mai multor vectori, printre care menționăm:

–    prin contactul direct al porcului mistreț bolnav, care este rezervorul natural de virus, cu un porc domestic;

–    prin contactul direct al porcului domestic infectat cu un alt porc domestic;

–    prin hrănirea porcilor cu produse din carne provenite de la animale bolnave;

–    prin intermediul altor animale sălbatice purtătoare ale virusului PPA (ex. șacali, vulpi, păsări necrofage);

–    prin intermediul mijloacelor de transport contaminate;

–    prin trasportul virusului pe îmbrăcăminte și încălțăminte;

–    prin intermediul insectelor hematofage;

–    prin intermediul furajelor contaminate.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry