Mai mulți angajați ai Primăriei Gropeni au făcut sesizări către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce au descoperit că sunt înregistrați la locul de muncă, cu diferite dispozitive.
În urma investigației, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor a dispus aplicarea unor sancțiuni contravenționale – în acest caz a fost vorba de avertismente – cu impunerea unor măsuri de remediere și intrare în legalitate.
Plângerile au fost făcute în martie 2021, iar la data de 1 august 2022, au venit și primele rezultate ale anchetei. Angajații spun că monitoarele, pe care erau redate imaginile surprinse de camerele de supraveghere, erau montate în biroul primarului, și oricine intra în acest birou putea să le vizioneze.
”Ne-am dat seama că ceva nu este în regulă când am constatat că primarul știa lucruri personale pe care le discutam cu colegii, despre familiile noastre, despre activități pe care le desfășuram în afara orelor de program, lucruri pe care dânsul nu avea de unde să le cunoască. Am ajuns să fim traumatizate, comunicam prin semne sau bilețele, pentru că l-am testat de câteva ori și am văzut că știa tot ce se vorbește în biroul nostru. Apoi, una dintre colege a venit cu ideea să facem această sesizare la Autoritatea de Supraveghere. Acum am primit răspunsul care confirmă toate bănuielile noastre. Considerăm că ni s-au încălcat drepturi fundamentale, precum cel la viața privată. Acum, că avem această confirmare, îl vom ataca în instanță”, a declarat una din angajatele care spune că era atent monitorizată de primarul comunei Gropeni, Stan Malinche.
De la finalul anchetei, Primăria Gropeni are la dispoziție 10 zile, conform Legii 190/2018, să dea jos camerele de supraveghere din zonele care nu sunt destinate publicului și să înceteze monitorizarea angajaților.