
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „ADAPT – Programe de formare adaptate pentru specialiștii și îngrijitorii informali care lucrează cu persoanele vârstnice”, un demers strategic menit să răspundă unei nevoi importante din societatea românească: creșterea calității și accesibilității îngrijirii pentru persoanele vârstnice.
Prin ADAPT, MMFTSS face un pas important în direcția profesionalizării și sprijinirii celor care au grijă de vârstnici – fie că sunt specialiști, voluntari, membri ai familiei sau din comunitate – și răspunde unei provocări majore cu care se confruntă România: îmbătrânirea populației și nevoia tot mai mare de îngrijire de calitate.
Peste 6.300 de persoane implicate în îngrijirea vârstnicilor vor beneficia de programe de formare adaptate, care să le dezvolte competențele și să le ofere sprijin practic pentru activitatea lor. În același timp, proiectul contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor sociale, încurajând participarea activă și demnă a vârstnicilor în comunitate.
Proiectul are în vedere trei direcții de acțiune:
1. Formare profesională pentru 6.373 de specialiști, voluntari și îngrijitori informali, prin cursuri adaptate nevoilor reale din teren;
2. Sprijin pentru 50 de servicii publice de asistență socială, astfel încât acestea să poată dezvolta activități inovative și să susțină mai bine îngrijirea informală;
3. Informarea și conștientizarea publicului cu privire la riscurile sociale care afectează persoanele vârstnice, printr-o campanie națională și evenimente locale.
Rezultatele proiectului ADAPT:
- O imagine clară la nivel național prin realizarea unui studiu național privind nevoile de formare ale lucrătorilor din îngrijirea de lungă durată.
- Programe de formare profesionist gândite și adaptate. Vor fi dezvoltate cel puțin 5 programe de formare profesională (calificare, perfecționare, specializare), create modular, flexibil și adaptate diverselor categorii de lucrători din sistem.
- Consolidarea forței de muncă existentă. Cel puțin 2.000 de lucrători din asistența socială vor fi certificați în ocupații esențiale precum: îngrijitor bătrâni la domiciliu, îngrijitor în unități de asistență socială și sanitară, tehnician asistență socială.
- Perfecționarea specialiștilor: 3.243 de specialiști din domeniul asistenței sociale își vor actualiza competențele, pentru a aplica reformele recente din sectorul îngrijirii de lungă durată.
- Sprijin pentru coordonarea locală a rețelelor de îngrijitori: 130 de specialiști din cadrul serviciilor publice de asistență socială vor fi instruiți în coordonarea rețelelor locale de îngrijitori informali.
- Formare de bază pentru îngrijitorii informali: 1.000 de îngrijitori informali (rude, vecini, prieteni) vor beneficia de: cursuri de inițiere în ocupația de îngrijitor bătrâni și de sesiuni de consiliere, supervizare și sprijin pentru îngrijirea vârstnicilor din comunitate.
- Implicarea comunităților locale: 50 de mese rotunde vor fi organizate în comunități din toată țara, pentru a încuraja dialogul și colaborarea între autorități, îngrijitori și cetățeni.
- Campanie națională de informare pentru a crește conștientizarea cu privire la riscurile sociale care afectează persoanele vârstnice și pentru a promova îngrijirea responsabilă și solidară.
Proiectul are o valoare de 40.619.037,12 lei, din care 34.526.181,55 lei reprezintă valoarea cofinanțării, și va fi implementat în până decembrie 2029.
Proiectul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 Prioritatea de intervenție 06 – Servicii suport pentru persoanele vârstnice, Acțiunea 6.3. Îmbunătățirea accesului specialiștilor/îngrijitorilor informali care lucrează cu vârstnici la programe de formare continuă.