Oierii pot vinde carnea de miel, pentru Paște, numai cu ștampilă rotundă!

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila desfășoară controale tematice specifice, pentru a preveni apariția toxinfecției alimentare și a asigura cetățenilor un comerț civilizat, cu alimente sigure. Totodată, DSVSA Brăila vine în întâmpinarea consumatorilor care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale și informează despre măsurile luate pentru a pune la dispoziție mai multe surse de unde se poate achiziționa carnea de miel controlată sanitar-veterinar, sigură pentru consum.

Sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sătănate certificată, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agro-alimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar-veterinar.

Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor si în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autoritățile locale, asociații de fermieri, etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționarea temporară, de către DSVSA Brăila și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară, prin medicii veterinari oficiali.

Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar, se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obținută, expertizată sanitar-veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine, etc.

În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat, pentru sacrificarea ovinelor, este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.

DSVSA aprobă funcționarea unui astfel de spațiu, dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminarea a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultat în urma sacrificării. Deasemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medici veterinari oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.

Carnea provenită de la miei sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.

Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații amenajate, pentru că există garanția controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

În cazul în care, cu ocazia contoalelor, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii DSVSA vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor, și le vor dirija către unități de neutralizare.