Ce ascunde Legea care elimina taxa pe apa de ploaie? Compensatii si ajutoare absurde, care ingenuncheaza bugetul local!
Legea adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, pe 4 iulie, stabileste ca, prin exceptie, primariile pot adopta hotarari pentru scutirea populatiei de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apei pluviale, cu suportarea din bugetul local, in limita disponibilitatilor si a sumelor alocate cu aceasta destinatie.
“Avem sansa astazi, ca dupa mai bine de un an de zile, sa putem emite o hotarare de Consiliu Local, in baza unei legi actuale, modificata dupa cum domnul primar si-a dorit, in asa fel incat sa permita eliminarea apei de ploaie si stoparea abuzurilor. Aceasta hotarare de Consiliu Local, din pacate, se pare ca nu mai este sustinuta de cei de la PSD, de primar. Acum doua saptamani spunea ca 100% va sustine hotararea, dupa ce legea va fi promulgata de domnul presedinte, anterior a spus ca daca va fi o lege, va sustine hotararea propusa de noi, iar acum s-a hotarat sa nu o mai sustina, din diferite motive”, acuza liderul liberalilor braileni, Alexandru Danaila.
In exercitarea atributiilor ce le revin, autoritatile administratiei publice locale adopta hotarari sau emit dispozitii, dupa caz, privitoare la acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile si persoanele singure, care au media veniturilor banesti net lunare sub salariul minim brut pe tara, garantat la plata, pe membru de familie, in vederea platii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.
Ajutoarele lunare se acorda in functie de veniturile lunare ale persoanei singure/ familiei, prin compensarea procentuala a contravalorii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, in limita unui consum de apa, respectiv a unei cantitati de apa uzata evacuata la reteaua de canalizare de 75 l/persoana/zi. Pentru familiile si persoanele singure beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, ajutoarele lunare acordate acopera cel putin 50% din costul de furnizare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare.
Exemplu: O familie formata din patru persoane, 2 adulti si doi copii, care are un venit lunar pana in 7500 de lei, se incadreaza in limita impusa de lege pentru a primi compensarea unei cantitati de apa de 75 l/persoana/zi. Aplicarea acestor normative ar duce la un efort financiar urias, care ar urma sa fie suportat din bugetul local. Astfel se formeaza un cerc vicios. Aflate in imposibilitatea de a acorda compensatiile, conform legii, administratiile locale vor fi nevoite sa mareasca impozitele, pentru a asigura fondul necesar in vederea acordarii ajutoarelor.