Cumpără online, în siguranță! Recomandări și informații din partea Poliției

La data de 27 august, începând cu ora 12.00, polițiștii de la serviciul de prevenire și proximitate, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au desfășurat activități de informare a cetățenilor, cu privire la măsurile minime de siguranță, ce ar trebui luate de fiecare persoană, care dorește să efectueze cumpărături sau vânzări online.

Având în vedere tendința actuală a oamenilor de a folosi cardul în mod curent, ca mijloc de plată, mai ales în mediul online, polițiștii transmit următorul mesaj: ,,Atât cumpărăturile, cât și vânzările online pot fi facile, însă atenție la fraude! Fii precaut! Protejează-ți datele personale, dar și cele ale cardului și contului bancar!”

Cât despre modul comun de operare, polițiștii informează că infractorii se ,,specializează” în permanență și de mult timp au transformat mediul online într-un loc de săvârșire a fraudelor, țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din diverse platforme online. Astfel, la scurt timp după ce o posibilă victimă a postat un anunț de vânzare a unui produs este contactată de o persoană aparent interesată de anunț și de obicei îi cere victimei să vorbească ,,în privat”, pe o aplicaţie de mesagerie sau prin SMS.

De regulă, pretinsul cumpărător acceptă uşor preţul şi se oferă chiar să plătească transportul,  întreabă victima dacă are card bancar şi soldul disponibil, condiţionând uneori efectuarea tranzacţiei de o sumă minimă disponibilă.

Apoi trimite un link, pe care cere victimei să îl acceseze şi să introducă datele cardului bancar (număr, data expirării, CVV), pentru a primi contravaloarea bunului. În realitate link-ul este fals, prezentând asemănări cu o pagină web oficială.

Infractorul îi cere victimei și furnizarea codurilor primite de la bancă prin SMS sau prin aplicaţia de internet banking, pentru ,,validarea” tranzacţiei.

De fapt a fost ,,validat” furtul de bani de pe cardul dumneavoastră! Înfractorii cibernetici ți-au ,,pescuit” datele de pe card și ți-au golit contul!

Totodată politistii au oferit fly-ere cu recomandări și informații utile, pentru cumpărături online în siguranță:
  • verifică recenziile site-ului sau ale produsului, înainte să cumperi sau sa vinzi online;
  • când plătești, folosește servicii de plăți sigure;
  • rețelele wi-fi publice pot fi periculoase! Nu ar trebui să le foloseşti când transferi date personale sau efectuezi tranzacţii cu cardul;
  • evită accesarea link-urilor din surse necunoscute şi asigură-te că eşti pe un site oficial, înainte de a opera orice tip de tranzacţie ori plată online;
  • fii foarte atent la denumirea site-ului! Aceasta trebuie să corespundă perfect! Ori la un site fals, una dintre litere poate fi dublată, ori litera „o” să fie înlocuită cu cifra „0”, iar la o privire rapidă, diferenţa nu va fi remarcată;
  • nu trimite niciodată numărul cardului, codul de trei cifre de pe spatele cardului (CVV), codul PIN sau orice altă informație despre card prin e-mail, SMS sau aplicaţii de mesagerie;
  • atenție la reclame, oferte miraculoase, afaceri-bombă câștiguri cu premii fabuloase! Prea frumos ca să fie adevărat!
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry