Asociaţia de Consultanță, Integrare și Dezvoltare Europeană a desfășrat în perioada Octombrie – Decembrie 2021 proiectul „Copiii de azi, adulții de mâine” în care s-au realizat activități de tip outdoor cu copiii Centrului Social Multifuncțional pentru comunitatea romă din Lacu Dulce din Minicipiul Brăila. Acest proiect a fost finanţat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow.
Peste 100 de elevi de 6-14ani din cartier Lacu Dulce Brăila care provin din familiile vulnerabile nu au posibilitatea achitării costului rechizitelor și a materialelor necesare la școală, fiind predispusi la marginalizare socială, abandon școlar, ritm redus în dezvoltarea abilităților pentru continuarea studiilor obligatorii. Sprijinim educația a 40 dintre ei, precum și integrarea lor socială alături de ceilalți, oferindu-le un mediu atractiv, animat, diferit de cel de la școală cu care sunt obișnuiți.
Prin proiect ne-am stabilit următoarele obiective:
- realizarea a 3 activități outdoor (workshop-uri) în 3 luni;
- distribuirea de rechizite și ghiozdane pentru integrarea socio-educativă a 40 copii de 6-14 ani în 3 luni;
- sprijin emotional pentru 40 elevi romi pentru evitarea abandonului școlar de în 3 luni.
Prin implementearea proiectului impactul urmărit este conștientizarea riscului de abandon școlar, dar și a riscului de marginalizare a copiilor de 6-14 ani din familii defavorizate. Ne implicăm pentru a atrage atenția și altor actori din societatea civilă spre dezvoltarea empatiei și integrarea socio-educativă a acestora, precum și sprijinirea acestei categorii sociale.
Rezultate urmărite:
– îmbunătățirea calității educației a 40 elevi din Centrul Social Multifuncțional pentru comunitatea romă din Lacu Dulce (DAS Brăila);
– creșterea interactivității în cadrul activităților diversificate de tip outdoor a 40 elevi din Centrul Social Multifuncțional pentru comunitatea romă din Lacu Dulce (DAS Brăila);
– dezvoltarea autocunoașterii și explorării a 40 elevi de etnie romă.
Activitațile desfășurate în cadrul Centrul Social Multifuncțional pentru comunitatea romă din Lacu Dulce (DAS Brăila), au fost următoarele:
Pentru că anul școlar deja începuse, primul eveniment a fost distribuirea de rechizite și ghiozdane copiilor care aveau cea mai mare nevoie de aceste materiale atât de neceare, dar pe care părinții acestora nu le puteau asigura, fiind familii din grup vulnerabil. Astfel, echipa asociației, voluntari și personalul Centrului au adus bucurie și facilitare în continuarea educației acestor copii. Evenimentul s-a desfărurat în luna octombrie și a a avut o durată de apox. 2 ore.
Tot în luna octombrie s-a desfășurat workshop-ul de alimentatie sănătoasă, realizat cu ajutorul educatorului care a stârnit copiilor interesul folosind element audio-vizuale pentru a explica reguli de conduită la masa, reguli de combinare alimente și efectele unei alimentații necorespunzătoare. De asemeni, cei 40 de copii au partitipat la un cooking show inedit la care au văzut modul de utilizare a instrumentelor de preparare a hranei, au ajutat la pregătirea ei, precum și la resucirea de clătite, care a fost modul cel mai distractiv de încheiere al evenimentului. Evenimentul a avut o durată de apox. 3 ore.
Workshop-ul prietenii de la scoala s-a desfășurat sub îndrumarea educatorului, ghidând copiii prin jocuri educative audio-vizual și roll play reguli de conduită în societate, toleranța față de ceilalti, relaționarea cu adulții. Evenimentul a fost acompaniat de „cutia mizicală” (sistem karaoke), desfășurandu-se în luna noiembrie cu spirjinul voluntarilor asociației, având o durată de 3 ore.
Evenimentul darurile lui „Sf. Nicolae” a fost organizat ca o activitate deosebită pe 6 decembrie, unde toți copiii au primit pachetul cu dulciuri într-o atmosferă caldă, acompaniată de colinde la „cutia muzicală”. Evenimentul s-a derulat în luna decembrie cu spirjinul voluntarilor asociației, având o durată de 3 ore.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
„Asociatia de Consultanță, Integrare și Dezvoltare Europeană este un ONG din Brăila care și-a propus sprijinirea comunităților unde sunt grupuri vulnerabile, dar sprijinirea tinerilor, adulților și a vârstnicilor prin intervenții în domenii precum educație, sănătate, social, mediu și cultural. Suntem în primul an de funcționare, însă intervențiile noastre au ajuns la peste 3600 de beneficiari, incluzând-ule și pe cele din 2020. Implicarea, ambiția, empatia, spiritul de voluntariat ne mențin în continuarea misiunii noastre. De asemeni, am beneficiat de spijinul partenerilor sociali care ne-au oferit posibilitatea de a accesa de programe de finanțare nerambursabile. Prin acestea, misiunea noastră a putut fi realizată mai ușor. Organizațiile care doresc accesarea de fonduri și încă n-au reușit, ne pot contacta și împreună vom putea face mult mai multe fapte bune. Depindem unii de alții, așadar să oferim pentru ca fiecăuia să-i fie mai bine..”,
ne spune Teodor Egumenide – Președinte Asociatia de Consultanță, Integrare și Dezvoltare Europeană.