Un elev de 10 ani, cu certificat CES, și-a terorizat colegii de clasă! Directorul școlii: ”Părinții cu copii problemă se aerisesc. Își trimit copiii la școală ca să agreseze…”

Zeci de părinți s-au adunat astăzi în fața Școlii ”Sf. Andrei” din Brăila, pentru a semnala agresiunile la care le sunt supuși copiii, din partea unui coleg de clasă. Printre altele, părinții acuză conducerea școlii că timp de trei ani nu a luat nicio măsură pentru a preveni astfel de incidente.

Reamintim că luni, 7 februarie 2022, mai mulți părinți au semnat o scrisoare prin care aduceau la cunoștința conducerii școlii faptul că nu își vor mai trimite copiii la cursuri din cauza că sunt bătuți de un alt elev.

Săptămâna trecută, doi dintre părinții ai căror copii au fost agresați au obținut certificate medico-legale cu care au mers la Inspectoratul Școlar Județean.

”Cel puțin 17 copii nu se vor mai duce la școală. Am ajuns la această concluzie deoarece copiii noștri sunt bătuți și agresați atât fizic cât și verbal de cel puțin trei ani de zile. Copiii noștri nu își pot desfășura orele cum ar trebui. Sunt bătuți, agresați, dacă am ajuns la clasa a IV-a să scoatem certificate medico-legale pentru copiii noștri, de la a V-a în colo ce facem? Nu se mai duc la școală pentru că le este frică, în primul rând, și s-au săturat efectiv.

Învățătoarea este una singură la 28 de elevi, nu are cum să facă față. Doamna director nu ne-a oferit niciun sprijin. Pentru că noi ne-am dus din clasa a III-a sistematic la dânsa să ne ajute. Am rugat pe toate căile, am făcut și referate, nu am primit niciun suport.

Săptămâna trecută am mers la Inspectorat și am stat de vorbă cu domnul Canciu iar dânsul habar nu avea de gravitatea situației. În momentul de față, astăzi, am refuzat și prezența fizică, și prezența online.

Am văzut ieri, pe înregistrare, când ne-a arătat doamna director, nu am cuvinte să vă spun. Eu personal mi -am privit într-un ecran copilul, cum primește pumni în burtă, și pumni în umeri, și strâns cu unghiile. Apoi am mers și am scos certificat medico-legal ”, a declarat unul dintre părinții copiilor agresați.

Alți părinți acuză conflicte mai vechi. Copiii lor au fost mușcați, strânși de gât, bruscați și loviți, în repetate rânduri. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că directorul a încercat să mușamalizeze cazul, drept dovadă că timp de trei ani Inspectoratul Școlar nu a știut de această situație.

”I-a dat cu pumnul în dinți, i-a spart un dinte. I-a făcut vânătăi pe mâini, pe picioare. Mi-a spus că îi este frică să mai meargă la școală din cauza acestui copil. Noi nu mai suntem în stare să mai ținem acest copil, în această școală”, a declarat un alt părinte, prezent astăzi la Școala ”Sf. Andrei”.

Cel puțin ciudat este faptul că timp de trei ani, Inspectoratul Școlar nu a știut de această situație.

Mai mult, părinții au semnalat faptul că au primit amenințări din partea părinților elevului violent, atât în privat, cât și în grupul de WhatsApp al clasei.

Directorul Școlii ”Sf. Andrei”, Cătălina Rotaru: ” De obicei părinții cu copii problemă se aerisesc. Își trimit copiii la școală ca să agreseze…”

Directorul școlii spune că a făcut tot ceea ce era legal pentru sancționarea elevului agresiv. Cu toate astea, agresiunile nu au fost raportate către Inspectoratul Școlar și nici către comisarul de Poliție care se ocupă de siguranța în școli.

”Părinții au făcut o cerere aseară, nu s-a aprobat această cerere. Ei au spus că vor ca elevii să fie în online, dar nu au fost în online. Au făcut această cerere pentru că au în clasă un copil cu probleme, un copil agresiv, pe care noi, școala, am încercat să îl integrăm. Are și CES(n.r. certificat CES – Cerințe Educaționale Speciale). Noi am fi putut să anunțăm DGASPC-ul, pe care de fapt o să îl anunțăm astăzi, pentru că deja, faptul că acest copil a agresat fizic și părinții au scos certificate medico-legale, deja depășește cu mult.

Protecția Copilului doar anul acesta o puteam anunța, deoarece până acum, mama era în țară. Acum părinții sunt plecați în afară, mama este în Anglia și tatăl în Germania, iar el este în grija unei bunici.

Elevul a fost sancționat în fiecare an, cu mustrări. Anul trecut a avut media la purtare suficient. Nu a mai primit bursă, pentru că avea dreptul la bursă. A mers la psihologul școlii, mama a fost cooperantă și ne-a dat acceptul.

Acum vom anunța DGASPC-ul, după care se va face o anchetă. În clasa a doua el a fost cu mama în clasă vreo două luni, dar nu mai mult. Pentru că certificatul de CES nu-i indică însoțitor, părinții nu sunt obligați să stea și de obicei părinții cu copii problemă se aerisesc. Își trimit copiii la școală ca să agreseze…

După cum știți, copiii în învățământul obligatoriu nu pot fi exmatriculați. Copiii pot fi sancționați până la mustrare și ridicarea bursei”, a declarat Cătălina Rotaru, directorul școlii.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean va demara o anchetă inclusiv în cazul directorului Cătălina Rotaru

Cătălin Canciu, șeful ISJ, spune că va merge până la verificarea modalității în care a fost gestionat acest caz de conducerea școlii, după ce i s-a adus la cunoștință faptul că Rotaru Cătălina ar fi făcut anchete în rândul părinților pentru a afla cine a reclamat-o la inspectorat.

”Conducerea școlii nu a cooperat cu noi niciun minut. Noi am aflat foarte târziu. În 28 ianuarie a fost prima sesizare, a primului părinte. Am demarat procedural o anchetă, o verificare internă. Pe data de 1 februarie, ne-a sesizat al doilea părinte. În sesizare era precizat faptul că există deja, copilul are un certificat medico-legal. Imediat am sunat-o personal, am avut o discuție de 20 de minute și ieri am invitat-o la inspectorat, unde am văzut că nu există din partea școlii nicio colaborare cu părinții, astfel încât lucrurile să intre în normal.

Din câte am înțeles, doamna director a făcut cercetări să afle care dintre părinți au sesizat inspectoratul. Ceea ce mi se pare incalificabil. Această atitudine de a ascunde sub preș lucrurile rele ale școlii le-am sesizat și de la comisarul șef care se ocupă de siguranța în școli. A fost ieri în școală cu alte probleme și nu a aflat nimic de la conducerea școlii, ceea ce nu este posibil.

Noi am demarat deja ancheta noastră internă. Mâine, împreună cu Protecția Copilului, cu Poliția, cu psihologul școlii, cu directorul școlii, cu învățătorul, cu reprezentantul copilului – o bunică, am înțeles, și cu părinții vom demara procedurile de mediere.

Am sesizat Poliția, în acest caz, pentru că este vorba de violență, cu certificate medico-legale, iar dacă la finalul anchetei se va dovedi că doamna director are vreo vină, atunci vom demara și o cercetare disciplinară”, a declarat șeful ISJ Brăila, Cătălin Canciu.

Poliția s-a sesizat din oficiu și efectuează cercetări la Școala ”Sf. Andrei”

În această dimineață, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la agresiunile reclamate în presa locală de către părinții elevilor care au fost loviți.

”În urma verificărilor efectuate, polițiștii  au stabilit identitatea elevului în cauză, fiind vorba de un băiat, în vârstă de 10 ani, din Brăila. În continuare, sunt efectuate cercetări, în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt. Polițiștii au procedat la consilierea minorului, în prezența reprezentanților unității de învățământ și a unui inspector școlar. Precizăm faptul că, la nivelul I.P.J. Brăila, nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existența acestui eveniment”, a transmis Biroul de Presă din cadrul IPJ Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry