Brett și Kateryna au ajuns în Brăila în urmă cu câteva zile, după ce Odesa, orașul în care locuiau, a început să fie bombardat. Brett este cetățean american și are 41 de ani, iar Kateryna este ucraineancă, are 34 de ani, iar împreună au doi copii născuți în Ucraina, Bogdan și Anastasia în vârstă de 9, respectiv 12 ani.
Acasă duceau o viață normală, aveau afaceri prospere în Ucraina și erau sociabili. Cu o seară înaintea atacului din Odesa, au mers la un concert. A doua zi dimineață, au fost treziți de sirene și de zgomotul bombelor care se auzea în depărtare. Atunci au hotărât să-și facă bagajul și să plece.
Familia Katerynei a rămas în Ucraina, sub atacul rușilor. Vorbește zilnic cu ei, însă situația de acolo este tragică. Ziua și-o petrec în cadă, acoperiți cu pături, iar noaptea intră în subsolul blocului.
”Sunt impresionat de solidaritatea românilor și voi avea grijă ca americanii să știe că atunci când unul de-al lor a fost în pericol, și a avut nevoie de ajutor, românii au răspuns imediat cu generozitate. Sunt copleșit de amabilitatea românilor, de ajutorul pe care l-am primit din toată inima.
Băiatul nostru, Bogdan, are 9 ani și este pentru prima dată când a plecat din Ucraina. După ce i-a cunoscut pe români mi-a spus: tati, oamenii din România sunt atât de amabili!”, povestește Brett Barr.
Inițial, au crezut că vor fi nevoiți să stea cel mult o săptămână în Brăila. După primele trei zile au realizat că nu se vor putea întoarce curând acasă pentru că Ucraina se află într-un adevărat război.
”Cred că putem să începem să revenim la normalitate în Brăila și nu există un motiv real pentru care am dori să plecăm în altă parte. Sperăm să ne întoarcem acasă la noi”, spune Bratt.
Pentru ei, războiul a venit pe neașteptate. Autoritățile nu au luat în serios amenințările rușilor, chiar dacă existau informații cu privire la atacuri. Majoritatea ucrainenilor au crezut că va fi vorba doar despre cele două regiuni care și-au declarat suveranitatea. Nimeni nu a crezut ca se va transforma într-un adevărat război.
În ceea ce-l privește pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, Bratt l-a comparat cu Winston Churchill.
”Cred că este un erou. Cred că toată lumea este martoră la crearea unui lider. De la un comediant, la ceea ce vedem acum, este aproape ca Churchill. Este numit nazist, de către ruși, însă ei nu știu că el este evreu. O parte din familia lui a fost ucisă în holocaust. Această informație nu este fondată. Președintele nostru nu este nazist, iar această informație m-a enervat tare.
Înainte de acest război, Zelenskyy beneficia de susținerea a 30% din populație. Acum, 91% din ucraineni îl consideră un erou și îl susțin”, spune Bratt.
Ucrainenii speră ca situația economică din Rusia să fie cea care pune punct acestui război. Bratt crede că rușii vor vedea peste propagandă, atunci când economia lor va fi distrusă.
”Cred că economia Rusiei va cădea, cu ajutorul celorlalte țări, care au început deja să aplice sancțiuni. Propaganda lor nu va mai funcționa în momentul în care rușii se vor duce la bancă și nu vor putea să mai retragă bani. Când se vor uita la televizorul care le zice că totul este bine și vor compara cu realitatea, atunci războiul se va sfârși. Avem speranțe mari că totul se va termina”, a transmis Bratt.
Cei doi soți, alături de copii, sunt găzduiți în prezent într-un apartament pus la dispoziție în mod gratuit de către consilierul local PMP, Daniela Rădulescu.
Autoritățile locale le vor oferi servicii medicale și orice ajutor de care au nevoie, inclusiv din donațiile făcute de brăileni la cele două centre.
Reamintim că, în contextul conflictului militar din Ucraina, autoritățile locale solicită brăilenilor care găzduiesc refugiați ucraineni să informeze cu privire la acest lucru Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, la numărul de telefon 0731/232.773. Pe baza acestor informații, autoritățile locale vor putea asigura familiilor de refugiați ucraineni servicii medicale, psihologice, religioase, sociale, traducători de limbă rusă și ucraineană precum și consultanță cu privire la procesul de imigrare.
În continuare, persoanelor care sunt cazate pe teritoriul județului Brăila li se asigură hrană caldă de către unități de alimentație publică, prin grija Primăriei Municipiului Brăila. De asemenea, Consiliul Județean Brăila asigură alocarea fondurilor necesare pentru sprijinul acordat refugiaților și persoanelor strămutate din Ucraina.