Deputatul Nicu Niță: ”Procesele verbale de contravenție vor fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul contravenientul”

Toate contravențiile, inclusiv cele primite pentru încălcarea regulilor de circulație, vor putea fi contestate și la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul persoana amendată.

”În calitate de deputat am fost inițiator al acestui proiect de lege alături de alți colegi parlamentari PSD.

Astfel, unul dintre motivele care au stat la baza acestui proiect legislativ a fost reprezentat de faptul că până în prezent contestarea proceselor verbale de contravenție era îngreunată de faptul că plângerile se pot depune doar la judecătoria din circumscripția unde s-a săvârșit contravenția.

Concret, prin completarea art.32 alin. (1) din Ordonanța nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, procesele verbale de contravenție vor fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență îsi are domiciliul sau sediul contravenientul”, a transmis deputatul Nicu Niță.

Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 a suferit mai multe modificări, aduse prin alte două acte normative adoptate tot miercuri de Camera Deputaților:

  • Petentul este obligat să completeze formularul de plângere contravențională atunci când sancțiunea contestată este avertismentul sau amenda care nu depășește suma de 3.000 lei. (față de 10.000 de lei acum)
  • După primirea formularului de plângere împotriva procesului – verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii completat corect, instanţa va trimite formularul tipizat de răspuns, de îndată, spre completare, organului care a aplicat sancţiunea, însoţit de o copie a formularului de plângere şi de copii de pe înscrisurile depuse de petent.
  • Procedura cu privire la plângerile contravenționale, atunci când sancțiunea contestată este avertismentul sau amenda care nu depășește suma de 3.000 lei, este scrisă și se desfășoară în camera de consiliu.
  • În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, contravenientul sau organele prevăzute la art. 39, alin. (2) va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry