Comunicat de presă transmis de subprefectul PNL Adin Boboc
Comunicatul de faţă reprezintă un semnal de alarmă tras asupra transformării Pieţei Ianca, dintr-un târg înfloritor în perioada interbelică, într-o ruină şi un adevărat focar de infecţie, prin lipsa apei curente şi a unor minime condiţii civilizate de comerţ. Imaginea pieţei este una dezolantă, cu tarabe ruginite şi găurite, cu bazine mizerabile şi degradate, care ar fi trebuit să fie folosite pentru spălarea legumelor şi fructelor, în caz că ar fi existat apă, fără cântare de închiriat şi de control, cu multă mizerie şi mult dezinteres din partea primarului PSD Fănel Chiriţă, care a băgat în faliment întreg oraşul Ianca în cei 18 ani de când este în funcţie. Ianca are în prezent o piaţă de nota 4 cu indulgenţă, lăsată intenţionat în paragină, într-un total dispreţ faţă de vânzători şi de cumpărători.
O scurtă incursiune în trecut ne prezintă localitatea Ianca, după cel de-al Doilea Război Mondial, ca fiind un puternic centru economic. În 1970, Ianca era cea mai mare comună a judeţului şi dispunea de unităţi economice puternice. Avea întreprinderi industriale precum Abatorul şi Fabrica de zahăr, o piaţă foarte bine organizată la acea vreme, dotată cu gherete pentru măcelărie, lactate, legume, zarzavaturi, un târg săptămânal de vite şi de mărfuri, amplasat pe 4 hectare din izlazul comunal. Existau şase CAP-uri, care se evidenţiau prin producţia de cereale şi printr-un sector zootehnic foarte bine dezvoltat. Ianca era considerată o localitate sistematizată, deoarece dispunea de linie de aducţiune a apei potabile, de clădiri moderne, de instituţii de cultură şi de învăţământ, de existenţa unei unităţii militare de aviaţie, factori de progres care au dus la transformarea localităţii în centru urban.
Astăzi, de toate acestea s-a ales praful! Totul în Ianca este apăsător şi dezolant, pentru că manevra primarului PSD Fănel Chiriţă este aceea de a ţine oamenii în sărăcie, prin mutarea banilor de investiţii de la un an la altul, până vine perioada alegerilor. Numai în ultimii doi ani de mandat, printr-o astfel de “tactică de economie”, au stat nefolosite 71 miliarde de lei vechi (2.810.000 lei în 2020 şi 7.137.000 lei în 2021). Este Ianca un oraş care îşi permite să facă economii de 71 miliarde de lei? Câte lucruri nu s-ar fi putut face cu aceşti bani economisiţi pentru campania electorală din 2024? Domnule Fănel Chiriţă, locuitorii oraşului Ianca nu trăiesc doar în anii electorali, ei au nevoie de investiţii şi în restul anilor! Ei contribuie anual la buget, nu doar o dată la patru ani, aşa cum se fac investiţiile!
Celebrul târg de animale, de care aminteam mai sus, a rămas doar o amintire, singurul loc în care micii producători îşi mai pot expune astăzi mărfurile spre vânzare fiind Piaţa agroalimentară, care se organizează o dată pe săptămână, în fiecare zi de vineri. Aici se pot vinde legume şi fructe, iar într-o hală mică lapte, brânză şi ouă. Ultima investiţie în această piaţă s-a făcut în urmă cu 15 ani, iar în 2016 s-a turnat un strat de asfalt şi asta a fost cam tot. În prezent, piaţa din Ianca este o bătaie de joc la adresa oamenilor care vând şi cumpără de aici.
Dar cea mai gravă problemă este reprezentată de lipsa apei curente. Este inadmisibil să nu existe apă potabilă într-o zonă de alimentaţie publică, mai ales într-o perioadă ca aceasta, când microbii şi viruşii pândesc la tot pasul. Hotărârea de Guvern nr. 348 din 18 martie 2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în zone publice spune la art. 28 că autorităţile publice locale sunt obligate “să asigure pentru comerţul în zone publice utilităţile necesare, respectiv apă, canal, electricitate şi, unde este cazul, gaze”. De asemenea, în conformitate cu prescripţiile autorităţilor locale de sănătate publică, pieţele trebuie să fie dotate cu “fântâni cu jeturi de apă potabilă, amplasate pe platou sau alte surse de apă potabilă”. Cine răspunde pentru încălcarea acestor prevederi legislative, având în vedere că Piaţa din Ianca funcţionează de atâta timp fără apă potabilă?
Alte încălcări grave ale Hotărârii de Guvern nr. 348 în Piaţa Ianca, fapte care constituie contravenţii, sunt reprezentate de “neasigurarea de către administratorul pieţei a unui număr de cântare în stare de funcţionare egal cu cel al locurilor de vânzare destinate închirierii pentru micii producători agricoli care comercializează legume, fructe, cereale şi seminţe”, “neasigurarea de către administratorul pieţei a cântarului de control, verificat metrologic conform actelor normative, pentru verificarea de către cumpărători a corectitudinii cântăririlor”, precum şi “neasigurarea de către administratorul pieţei a cântarelor cu capacitate de peste 30 kg la o singură cântărire”.
În ceea ce priveşte tarabele, în bugetul local pe anul 2021 a fost prevăzută suma de 78.000 lei pentru achiziţia de tarabe noi, dar propunerea a existat doar pe hârtie, pentru că, în realitate, ea nu s-a materializat. Cum spuneam mai sus, a fost folosită aceeaşi manevră de a prelungi momentul investiţiei, până în pragul alegerilor locale, banii fiind mutaţi în buget de la un an la altul. În bugetul pe anul 2022, au fost alocaţi iar bani “chipurile” pentru achiziţie de tarabe noi, dar suntem la jumătatea anului şi nu s-a mişcat nimic în acest sens. Vom ajunge iar pe final de an să avem sume uriaşe nefolosite, care vor fi rostogolite în bugetul pentru anul următor şi o vor ţine tot aşa până intrăm în campanie electorală. În prezent, pentru închirierea unei astfel de tarabe ruginite şi găurite, care trebuia trimisă demult la fier vechi, un comerciant trebuie să plătească 6 lei, iar pentru parcarea din zona pieţei 11 lei.
Îi solicit primarului Fănel Chiriţă să facă public motivul pentru care nu au fost înlocuite tarabele anul trecut, aşa cum era prevăzut în buget. De asemenea, îl invit să explice public de ce ţine oamenii în sărăcie şi preferă să facă economie de 71 de miliarde de lei la bugetul local, în condiţiile în care Ianca are nevoie de atâtea investiţii. Solicit un punct de vedere şi din partea Direcţiei Serviciilor Publice Ianca, serviciu public care ar trebui să asigure curăţenia în piaţă. În acelaşi timp, rog autorităţilor locale să se sesizeze în legătură cu funcţionarea acestei pieţe fără apă potabilă, încălcare a legii care pune în pericol sănătatea locuitorilor oraşului Ianca, fără cântare pentru închiriat, fără cântar cu capacitate de 30 kg la o singură cântărire şi, mai ales, fără cântare de control. Mulţumesc!