Prin acest proiect cele patru județe își doresc să dezvolte infrastructura turistică de-a lungul Dunării.
Săptămâna trecută, la Strasbourg, eurodeputatul Mihai Tudose a făcut referire la unul din proiectele ”surpriză” pe care cele patru județe – Brăila, Galați, Ialomița și Călărași – urmează să-l pună pe hârtie.
Din detaliile pe care le-a oferit europarlamentarul brăilean se dorește realizarea unor dane de acostare a ambarcațiunilor turistice în sate pescărești, cu cherhanale și multe alte activități. Dunărea oferă o plajă largă de oportunități în investiții cu specific pescăresc, însă și autoritățile locale trebuie să intervină pentru a asigura posibilități de acostare și racordare la utilități în fiecare port din cele patru județe.
”Am stabilit în urmă cu o lună, toți președinții, primarii și parlamentarii, la un loc, pentru un proiect turistic. Este o idee foarte bună, cu dane de acostare, sate pescărești, ambarcațiuni care să oprească în fiecare port. Trebuie să începem să vindem turistic poziția noastră la Dunăre.
Sorin Grindeanu a avut săptămâna trecută o întâlnire cu omologii bulgari ca să înceapă în sfârșit dragarea Dunării, să o facă navigabilă, pentru că au niște segmente pe care nu se poate naviga” a declarat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, la Strasbourg. Și astfel proiectul se poate extinde și în amonte.
La începutul acestui an, Județul Brăila, prin Consiliul Județean Brăila s-a unit cu județele Galați, Ialomița și Călărași în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud a României. Astfel, autoritățile locale caută să găsească cea mai bună variantă de finanțare a proiectului ”Dunărea turistică”, fie accesând fonduri europene, fie din bani de la bugetul național. Perioadele de programare financiare următoare și oportunitățile de finanțare ce vor fi lansate în perioada 2021 – 2027 sunt esențiale în materializarea obiectivelor specifice de dezvoltare a infrastructurii de transport, inclusiv pe Dunăre.