Învățăm să gătim gustos cu Iuliana – Prăjitura Sultanului

Învățăm să gătim gustos cu Iuliana – Prăjitura Sultanului

 

 

Ingrediente pentru blatul de cacao

– 10 ouă,

– 50 gr cacao,

– 100 gr zahar,

– un plic zahar vanilat,

– un plic praf de copt,

– o fiola esență rom,

– 30 gr amidon,

– 30 gr faină,

– 100 gr alune măcinate,

– 50 gr unt topit 82 % grăsime

Ingrediente pentru prima cremă:

  • 100 gr ciocolată neagra,
  • 50 gr ciocolată cu lapte( eu am folosit shogetten și poiana),
  • 300 ml frișcă lichida,
  • 180 gr alune măcinate.

Ingrediente pentru cea de-a doua cremă:

  • 1 litru lapte,
  • 4 gălbenușuri,
  • un plic zahar vanilat,
  • 50 gr unt 82 % grăsime,
  • o fiola esență vanilie,
  • 100 gr zahăr,
  • 100 gr amidon,
  • 5 foi gelatina,
  • 100 gr alune măcinate

Ingrediente pentru cea de-a treia cremă:

– 200 gr ciocolată neagră,

– 300 ml frișcă lichidă.

Pentru ornat folosiți ciocolată neagră, rasă, sau fulgi de ciocolată. Pentru însiropat cafea îndulcită sau câteva linguri de coniac.

Mod de preparare blat: separăm ouăle (doar 7). Cele 7 albusuri le batem spuma cu un praf de sare. Amestecăm făina cu amidonul, praful de copt, cacao, untul topit și le mixăm cu cele 3 ouă întregi și cele 7 gălbenușuri. Adăugăm esență de rom. Tapetăm o tavă 25/ 35 cm cu ulei ca să se fixeze bine hârtia de copt. Încingem cuptorul și coacem la foc mic până o scobitoare iese curată sau blatul este ferm. Îl lăsăm să se răcească, după care îl tăiem în două părți egale. Însiropăm primul blat cu cafea îndulcită.

Preparare cremă 1: batem frișca. Topim ciocolată pe baie de aburi. Măcinăm alunele. Adăugăm peste frișcă ciocolata și alunele. Amestecăm bine.

Preparare crema 2:  într-o crăticioară cu fundul dublu punem amidonul, gălbenușurile, zahărul, puțin lapte și amestecăm bine. Adăugăm și restul de lapte și punem la foc mic, până începe crema să se lege. O lăsăm să se răcească și un sfert din ea o adăugăm peste crema 1 de ciocolată. Peste crema de vanilie punem alunele măcinate și 5 foi de gelatina care au stat la înmuiat 5 minute în apă rece.

Preparare crema 3: punem frișca lichidă să ajungă la punctul de fierbere, după care o adăugăm peste ciocolata ruptă bucățele. Amestecăm bine, o lăsăm jumătate de oră la rece. O mixăm.

Asamblare prăjitură: însiropăm primul blat cu cafea. Adăugăm crema 1. Nivelăm frumos cu o spatula. Adăugăm al doilea blat. Însiropăm puțin cu cafeaua rămasă. Adăugăm crema 2. Nivelăm frumos. Dăm la rece 1 oră, să se întărească crema. După o oră, adăugăm peste și crema 3. Nivelăm frumos și cu grijă. Putem orna cu ciocolată neagră rasă. Lăsăm la rece peste noapte.

UN MIC SFAT: a doua zi după ce o porționati, să o mai lăsați câteva ore în frigider. Ea își schimbă și mai mult gustul. Aerul rece intră mai bine printre ele. Este un pic de muncă… însă se merită. Mult succes!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry