Învățământul profesional din România este absolvit anual de puțin peste 20.000 de elevi. Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), în 2019, 22.787 de elevi au absolvit o școală profesională. Cu toate astea, piața muncii suferă din lipsa profesioniștilor .
În aprilie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informa că la nivel național exista o nevoie de 8.664 de meseriași, în timp ce în martie au existat 9.594 de posturi disponibile pentru persoanele cu studii profesionale.
”O să încercăm să facem o școală profesională pentru a strânge tinerii din regiunea noastră, pentru învățământul dual(…) Am început se depunem documentația pentru obținerea autorizațiilor necesare. Avem o clădire care va fi modernizată de Primăria Cireșu, iar din mediul privat vor primi fondurile necesare pentru tehnologizare. Am discutat cu agenții economici din zonă, voi participa și eu, ca fermier, cu firmele pe care le dețin”,
a declarat președintele PNL, deputatul Alexandru Popa.
Odată cu finalizarea clasei a VIII-a, tinerii din Cireșu vor avea două opțiuni: fie aleg să urmeze un liceu timp de patru ani, având posibilitatea ulterioară de a urma o facultate, fie pot alege să frecventeze o școală profesională, cu o durată de minimum trei ani, care le asigură un certificat de calificare.
Prezent la conferința de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean a dat asigurări că vor fi cadre didactice care să susțină ore de curs la școala profesională din Cireșu.
”Va intra această specializare, ca la Grădiștea, iar posturile vor fi scoase prin concurs, așa cum se întâmplă în oricare altă școală”,
a declarat Cătălin Canciu.
Mai mult, deputatul Popa Alexandru spune că reprezentanții firmelor, care produc și comercializează utilaje agricole, fac la rândul lor cursuri cu elevi, în școlile cu profil agricol, pentru a facilita accesul lor la tehnologia de ultimă generație.