Ordinul ministrului privind procentul de jucători români pune în dificultate cluburile! Adrian Manole: ”Lipsă de fair-play! Nu schimbi regulile în timpul jocului!”

Ministerul Sportului a anunţat după ce a început sezonul, iar cluburile au semnat deja contracte cu jucătoare, obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. Decizia a produs efecte negative în toate cluburile sportive din țară, care practică sporturi de echipă.

Nici cluburile de fotbal nu s-au arătat încântate de acest ordin, ținând cont de faptul că nu există încă normele de aplicare. În consecință. CFR Cluj a anunțat că va contesta ordinul.

„100% vom ataca în justiție ordinul! Din 11 titulari, trebuie să ai 5 români în teren. Nu ai voie să spui cine să joace! Le iei dreptul la muncă străinilor. Nu vom respecta ordinul dacă intră în Monitorul Oficial”, declara Cristi Balaj, președintele campioanei en-titre de la fotbal, la DigiSport.

Această decizie controversată a ministrului Eduard Novak poate fi legată și de un eventual act de discriminare în raport cu sportivii străini transferați în România.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a intervenit în urma deciziei Ministerului Sportului și a precizat că măsura este, în mod clar, una care discriminează sportivii străini.

Președintele HC Dunărea Brăila, Adrian Manole: ”Noi în august noi avem primul meci. Nu știm regulile! Cum își face domnul antrenor tacticile până atunci?”

Președintele Clubului HC Dunărea Brăila, Adrian Manole, consideră că scopul ordinului este foarte bun însă se poate aplica abia peste 5 – 10 ani și asta după ce se realizează câteva strategii de dezvoltare serioase pentru fiecare sport de echipă în parte.

Din fericire, majoritatea cluburilor de handbal și-au creat un sistem piramidal complet pentru a avea o pepinieră constantă de jucătoare. Din nefericire, roadele se vor putea culege în timp, si vorbim aici de cel puțin doi ani de zile.

”O să încep cu un cuvânt care nu trebuie să lipsească din niciun sport și este vorba de fair-play. Când noi începem sezonul pe 1 iulie, iar pe 7 iulie se schimbă regulile jocului, atunci nu mai putem vorbi de niciun fair-play.(…)

Procentul nu știm unde se aplică, la lotul de pe raportul de joc, care la handbal este 16? Sau la echipa din teren, care este 7?

Nu știm cum se poate implementa acest lucru, pentru că, din punctul meu de vedere, oricât mi-a plăcut matematica când eram mic, cred că o să ne trebuiască un profesor, pe banca de rezerve, care să calculeze procentul. Pentru că antrenorul vrea să știe, în minutul 53 unde este cu procentul. Poate este la 50%, iar ultimele minute din meci vrea să le joace doar cu două românce. Dacă jucăm cu 3 românce în teren, nu mai e procentul de 40%, e 42 sau 38. Nu este normal.

Federația Română de Handbal încă nu este statutară. Trebuie să-i iasă președintelui actele din tribunal. După ce îi ies actele probabil, nu știu, va trebui să facă un consiliu director, o adunare generală. Lucruri care se vor face de la o lună la alta, iar în august noi avem primul meci. Nu știm regulile! Cum își face domnul antrenor tacticile până atunci?”,

a declarat președintele HC Dunărea Brăila, Adrian Manole.

Fără norme de aplicare și fără sancțiuni, ordinul, care a fost validat, trebuie pus în aplicare de fiecare club sportiv. Asta înseamnă inclusiv renunțarea la unele contracte existente și diminuarea performanțelor unor echipe care aveau jucători internaționali.

”Ideea este în felul următor: ce fac eu, de la 16 la 22, cu celelalte jucătoare? Le plătesc degeaba și stau cu ele în tribună, nu? Nu le pot folosi. Ce facem dacă cele 7 jucătoare românce se accidentează? Vor fi eliminări în timpul meciului, poate chiar două. Cum joci dacă nu știi nicio regulă?”,

a întrebat președintele clubului.

Neven Hrupec, antrenorul echipei HC Dunărea Brăila, spune că decizia ministrului i-a pus într-o situație dificilă, pentru că, dacă ar fi știut de acest ordin înainte de începerea sezonului, echipa ar fi arătat cu totul altfel. Hrupec consideră că atât Ministerul cât și Federația ar trebui să se întâlnească cu reprezentanții cluburilor sportive, chiar și cu antrenorii, pentru a găsi soluții de implementare a acestui ordin.

”Antrenorii știu ce trebuie să facă astfel încât să ajute la creșterea performanțelor jucătorilor români. Putem să venim cu propuneri astfel încât tinerele jucătoare să poată avea acces la joc, pe teren, în timpul meciurilor. Dra pentru a face aceste lucruri trebuie să ne așezăm cu toții la masa discuțiilor și să găsim cele mai bune soluții.

În opinia mea, cei mai buni jucători trebuie să fie pe teren! Sigur că ne pasă de clubul nostru și vrem să creștem jucătoare care să aducă performanță, dar asta este o strategie pe minim patru ani, în care să crești jucătoare la echipa de Divizie”,

a declarat Neven Hrupec.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry