Ministrul Agriculturii a fost ieri în județul Brăila! Daea a mers la stațiile de pompare și a vorbit despre investițiile în irigații!

Prefectul judeţului Brăila, Iulian TIMOFEI, l-a însoţit aseară pe Ministrul Agriculturii, Petre Daea în vizita pe care acesta din urmă a întreprins-o la două Stații de pompare de bază, situate pe Dunăre (SPA “I M Gheorghiu” și SPD 1 Chiscani). Ministrul a dorit să vadă, în teren, care este situația la cele două prize apă, în contextul cotelor scăzute ale fluviului Dunărea.

”L-am însoţit aseară pe Ministrul Agriculturii, Petre Daea în vizita pe care acesta din urmă a întreprins-o la două Stații de pompare de bază, situate pe Dunăre (SPA “I M Gheorghiu” și SPD 1 Chiscani). Ministrul a dorit să vadă, în teren, care este situația la cele două prize apă, în contextul cotelor scăzute ale fluviului Dunărea.

Vizita domnului ministru vine în contextul în care se înregistrează cote scăzute ale fluviului, pe fondul secetei. De asemenea, oficialul a dorit să vadă care este stadiul proiectului investițional de modernizare la Stația de pompare de bază «I. M. Gheorghiu» și s-a arătat mulțumit de faptul că lucrările au fost deja finalizate, cu o lună înainte de termenul convenit inițial. A dat asigurări reprezentanților Filialei teritoriale Îmbunătățiri Funciare Brăila că se vor continua proiectele de investiții în domeniul irigații în cadrul programului național dedicat acestui sector cu un buget alocat, până în 2027, de 1,5 milioane euro, cu mențiunea că suma poate fi suplimentată în funcție de cerințe”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

Pe timpul vizitei în județul Brăila Petre Daea a fost însoțit de către Directorul ANIF, Cornel POPA, deputatul Nicu Niță, senatorul Ion Rotaru, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, precum și directorul Filialei teritoriale Îmbunătățiri Funciare Brăila, Mihaela Bordei.

”O să continuăm lucrările de investiții aici. Nu sunt ușoare, pentru că sunt lucrări complexe. Trebuie să reparăm corpul navelor, care sunt flotante, în așa fel încât să poată să se ridice și să coboare în funcție de nivelul apei. Apoi trebuie să intrăm la agregatele de pompare care înseamnă pompe și motoare(…) Tot acest program pe care îl facem este un program aprobat de Parlamentul României, prin Lege. Asta înseamnă realizarea celor 2,6 milioane hectare cu 1,5 miliarde euro. Această sumă nu este bătută în cuie. În momentul în care constatăm că ne mai trebuie sume pentru a ajunge la obiectivul de 2,6 milioane, Guvernul României are posibilitatea prin lege să poată acorda sume suplimentare.

La ora actuală, este o încrâncenare formidabilă. Pe de o parte este alimentată de dorința fermierilor de a iriga, dar și de voința constructorilor de a răspunde prin execuția obiectivelor de investiții, la punerea în funcțiune a stațiilor de pompare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Deși Dunărea este mult sub cotele normale, pompele de la stația Stăncuța funcționau, iar fermierii care aveau posibilitatea irigau. Daea a spus că în situația dată, care ar putea să se mai repete în următorii ani, ar trebui să se modifice modul de irigare și să se facă udarea terenurilor chiar și în afara perioadei de vegetație, pentru a asigura apa în sol.

”Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul trecut, mai ales că discutăm de un deficit de apă major, avem secetă pedologică şi cantităţi infime de apă la dispoziţie. Nu au fost precipitaţii în aproape nicio zonă din România în luna iulie, iar deficitul de apă a depăşit 700/800 de litri pe metru pătrat în multe regiuni. O situaţie care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătăţită în acest an. Programul despre care vorbește domnul ministru Daea vine în ajutorul agricultorilor și astfel avem certitudinea că nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme în anii următori”, a declarat deputatul PSD Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry