20 lei injecția! Spitalul Județean vrea să iasă din criza financiară pe banii pacienților!
Tarifele Spitalului Județean Brăila au explodat la început de an. Isteria a început cu postarea unui brăilean care spune că a plătit 20 de lei pentru ca o asistentă să-i administreze copilului o injecție.
Jurnalul de Brăila a înaintat Spitalului Județean, încă de săptămâna trecută, o solicitare în baza Legii 544, privind liberul acces la informații, prin care am cerut lămuriri cu privire la majorarea prețurilor pentru serviciile medicale. Tot legea prevede ca Spitalul să răspundă în termen de 10 de zile, sau mai mult, în funcție de complexitatea solicitării.
Proiectul de hotărâre privind aceste majorări a fost votat în decembrie în Consiliul Județean. La acea dată, liberalii au votat împotrivă, iar consilierul PND Simona Drăghincescu nu a participat la vot. Cu toate astea, proiectul a trecut cu 19 voturi pentru.
De ce s-au mărit tarifele serviciilor medicale? Scrie chiar în Hotărârea nr 32/8.11.2018 – privind avizarea tarifelor medicale utilizate de către Spitalul Județean de Urgență Brăila, în vederea obținerii de venituri proprii.
Cu alte cuvinte, toate nemulțumirile noastre cu privire la lipsurile întâmpinate în Spitalul Județean și-au găsit rezolvarea prin majorarea tarifelor, pe care tot noi, cei asigurați medical, le plătim.
Astfel România a devenit țara în care un minor, care ar trebui să fie asigurat medical și să beneficieze de gratuitate atunci când vine vorba de injecții administrate în spital, ajunge să plătească până la 200 de lei, uneori valoarea administrării fiind mai mare decât tratamentul în sine.
”Sunt revoltat! E chitanța publicată de un brăilean, un tătic care și-a dus copilul de doi ani la spital și a trebuit să scoată 20 lei pentru o injecție.
Nu știam că există un astfel de tarif și cred că trebuie dezbătut foarte aplicat subiectul. Nu sunt un specialist în domeniu, nu cunosc legislația, însă îi voi cere detalii, în ședința Consiliului Județean de luna aceasta, managerului Spitalului Județean. Am înțeles că era un tarif mai mic de 5 lei înainte, dar, repet, nu cunosc amănunte.
Persoana care a postat chitanța pe rețelele de socializare se întreabă cum de i se cere 20 lei pentru o injecție, deși a cotizat ani de zile la stat. Eu mă întreb, până o să mă lămuresc, ce se întâmplă dacă un părinte chiar nu are 20 de lei pentru a plăti taxa? Stă pe holurile spitalului cu copilul în brațe? Rămâne copilul fără tratament?
Sunt persoane în Brăila care trăiesc zilnic cu 20 de lei sau poate mai puțin. Ei trebuie să se roage să nu li se îmbolnăvească copilul?”, a declarat consilierul liberal Vasile Varga.