Ajuns secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Canciu, fost inspector școlar general, care a muncit toată viața la stat și nu are nicio treabă cu antreprenoriatul, vrea să ne demonstreze că ne-am grăbit atunci când l-am numit ”expert” în Turism.
Este drept că turistul Canciu, cel care nu a plătit din buzunarul propriu deplasările, din acest an, pe care le-a făcut pe fonduri europene, nu are cum să înțeleagă necesitatea oamenilor care suferă de diferite afecțiuni sau a pensionarilor bolnavi, de a beneficia de prețuri decente la tratamentele balneoclimaterice.
Secretarul a transmis astăzi un comunicat de presă în care vorbește, printre altele, despre hotelurile din Lacu Sărat, cele care oferă tratamente balneoclimaterice prin Casa Națională de Pensii, pentru oamenii care nu își permit să dea mii de euro pe împachetări cu nămol la 4 stele, sau mai mult. Canciu a pus în oglindă o investiție de 20 de milioane de euro, cu hotelurile care oferă tratamente prin Casa Națională de Pensii:
”O perlă ridicată într-o ruină! Un complex de 4 stele, care face net diferenţa între o investiţie făcută în scopul dezvoltării staţiunii şi altele ţinute la firul ierbii şi alimentate din bani publici, prin bilete de tratament acordate prin casele de pensii. Două viziuni diferite, aceeaşi staţiune!”.
În ciuda faptului că investițiile care țin de administrațiile locale au început să se vadă abia acum, stațiunea Lacu Sărat nu a dus lipsă de turiști. În vara anului 2022, după doi ani de pandemie, pe plajă nu aveai loc să arunci un ac. Terasele au fost pline, la fel și spațiile de cazare.
În ultimii doi ani, peste 1000 de persoane au beneficiat de tratamente prin Casa de Pensii, iar alte aproximativ 2000 și-au plătit integral tratamentul pentru diferite afecțiuni.
Printre procedurile de tratament, recomandate de medicii specialiști, care pot fi realizate în Lacu Sărat, la hotelurile despre care Canciu spune că sunt alimentate prin bilete de tratament, se numără: băi de nămol, băi de sare, masaj regional, masaj segmentar, baie galvanică, curenți diadinamici, curenți interferențiali, ultrasunet, magnetoterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, unde scurte, laser etc.
Stațiunea Lacu Sărat nu este recunoscută pentru lux, opulență sau prețuri de litoral. Oameni din toate colțurile țării vin la Brăila, în stațiunea Lacu Sărat, pentru a beneficia de proprietățile nămolului, pentru a se vindeca de diferite afecțiuni. Sigur că, pentru cei care își permit lux și opulență acum există și variante care să le satisfacă nevoile, însă pentru oamenii bolnavi opulența este atunci când reușesc să obțină un bilet de tratament, iar suferința lor este ameliorată fără credite la bănci.