Mai multe asociații de elevi din țară cer retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, argumentând că alocația forfetară pentru transport va crea doar confuzie, iar elevii nu vor beneficia de gratuitate așa cum prevede Legea Educației, notează G4Media.
Elevii și-au susținut punctul de vedere marți, în cadrul unei întâlniri la Guvern, cu reprezentanții mai multor ministere, între care secretari de stat din Educație, Antreprenoriat, Transporturi și Dezvoltare.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța:
”A fost o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai mai multor ministere. La masă era prezent și un secretar de stat de la Antreprenoriat, Cătălin Canciu. Domnul Canciu a susținut în cadrul dezbaterii că, prin alocația forfetară care ar urma să vină de la Ministerul Educației, elevii își pot pune bani la comun pentru benzină sau își pot închiria autobuze. Suntem conduși de oameni paraleli cu realitățile sociale. Sau le e frică că o să aibă elevii cu ce să ajungă la școală”,
a mai explicat Ariana Dudună pentru G4Media.
Cătălin Canciu: ”Păi, da, ce-i așa de greu, un elev care vine și statul îi plătește naveta și nu e condiționată această plată de prezența lui la școală merge la păcănele ce-i atât de complicat?”
Contactat de G4Media, fostul șef ISJ Brăila, actual secretar de stat la Antreprenoriat, Cătălin Canciu, a susținut că transportul trebuie să fie gratuit strict pentru a merge la școală, spunând că altfel elevii pot ”face nebunii”, adică, spre exemplu, ”dacă merg la păcănele?”
”Eu am fost în acea comisie pentru că am expertiza de inspector școlar județean de șase ani. Eu am dat exemplul concret, acela că în Brăila sunt localități care nu sunt legate de o rețea de transport. Și părinții mi-au zis ce facem cu copilul, stă acasă? Și oamenii au zis că dacă primesc o sumă forfetară putem să punem benzină și să ducem copiii la școală, astăzi eu cu încă trei copii, mâine alt vecin și așa mai departe. Asta era ideea. În schimb am spus într-adevăr că această sumă forfetară este foarte importantă în modificarea legii. Domnul Sorin Ion a spus pe bună dreptate dacă acești bani de transport sunt pentru navetă, pentru a ajunge la școală. Cu alte cuvinte, nu poți să-i dai unui elev bani fără să ții cont de prezența lui la școală, față de ceea ce face la școală, că altfel nu faci… Eu vă spun de județul Brăila, îl încurajezi să vină la oraș și de-acolo să apară tot felul de nebunii. (La ce nebunii vă referiți?, n.red.). Păi, da, ce-i așa de greu, un elev care vine și statul îi plătește naveta și nu e condiționată această plată de prezența lui la școală merge la păcănele ce-i atât de complicat? Această navetă e pentru a reduce abandonul școlar. Dacă vorbim numai de drepturi și nu vorbim și de obligații ajungem numai în cap cu această țară și cu această societate”,
a concluzionat secretarul de stat în Ministerul Turismului și Antreprenoriatului, Cătălin Canciu, pentru G4Media.