Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și Primăria Mun. Brăila a organizat în perioada 21-23 octombrie 2022, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional Johnny Răducanu
Evenimentul s-a desfășurat pe două secțiuni: concurs (11 de participanți din România, Moldova și Italia) și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, a căror muzică, făcută să deschidă inimi, a cucerit publicul și a oferit ascultătorilor ocazia de a trăi o experienţă muzicală inedită.
Prima seară a festivalului, dedicată jazzului tânăr, al artistilor promitători, i-a adus în fața publicului pe The Rolling Sounds & Irina Popa; Baptiste Stanek Trio; Recital Walter Ricci;
Prin prezența scenică, verva și dezinvoltura cu care au cântat și interacționat cu publicul, The Rollling Sounds &Irina Popa a prezentat un show exploziv de pop-rock-jazz, o colaborare a claviaturistului Cornel Cristei, inspiratul compozitor și aranjor, cu Irina Popa, considerată, atât de fani, cât și de comentatorii de specialitate, ca una dintre cele mai valoroase și autentice voci de pop-rock-jazz din țara noastră, cu o prezenta scenică pur și simplu electrizantă în piese dinamice.
Aceștia au fost urmați de un trio de excepție, Baptiste Stanek Trio, un proiect muzical alcătuit din Tabea Kind (contrabas), Vaclav Palka (tobe) și Baptiste Stanek (saxofoan), ce a combinat forțele și talentul celor trei membri în călătoria prin tărâmurile jazz-ului. Spațiul, mișcarea și emoția au fost cuvintele cheie ale trioului. Un jazz de avangardă care a îmbinat folk jazz, free jazz și improvizație.
Cel care a încheiat prima seară de festival a fost inegalabilul Walter Ricci, ce a prezentat în cadrul recitalului numeroasele sale stiluri de jazz inspirate din muzica lui Frank Sinatra, Tony Bennett și Ella Fitzgerald, spre extazul publicului ridicat în picioare, ce l-au aplaudat pe artist minute în șir.
Ce-a de-a doua seară a evenimentului a fost dedicata jazz-ului de etno fussion, un spectacol plin de emoții și muzică, susținut Vali Boghean Band din Moldova și pentru că tradițiile trebuie respectate inimile celor prezenți în sală au bătut în unison. Artistul Vali Boghean a inserat folclorului autentic nuanțe de jazz contemporan iar rezultatul a fost unui de excepție in care tinerețea și experiența s-au împletit într-un concert pe placul celor prezenți în sală și a aplauzelor la scenă deschisă.
Nici câștigătorul ediției 2021 a Festivalului Internațional de jazz Johnny Răducanu, Baptiste Stanek, nu a uitat de Brăila și de imaginea memorabilă a inegalabilui Johnny Răducanu și a oferit publicului un Remember Johnny Răducanu, un microrecital mult așteptat de către toți iubitorii acestui gen muzical complex.
Michael Crețu Trio a fost cel care a încheiat ce-a de-a doua seară a evenimentului și a adus în față un proiect muzical alcătuit din muzicieni consacrați în sfera muzicii creative, un jazz contemporan, o reprezentare artistică a relației vitale dintre om și sunet: Michael Crețu-nepotul marelui Johnny Răducanu, Ed Barnwell-pian și Rob Turner-baterie, artiști de talie internațională.
Dacă prima seară a evenimentului a fost dedicată tinereței și vervei muzicale iar ce-a de-a doua seară, folclorului fuzionat cu jazz-ul, ce-a de-a treia seară l-a adus pe Johnny Răducanu pe scenă, prin prezența elevei sale și colaboratoarei sale, Teodora Enache ce a prezentat publicului un trio de excepție cu jazz, klezmer, etno jazz, cu piese precum Iarnă, iarnă, All of me sau Canon, ce au ridicat publicul în picioare iar succesul artiștilor a fost răsplătit cu aplauzele entuziaste și uralele fără oprire, fotografii și sesiuni de autografe.
Și concertul susținut de Alice ZawadzkTrio s-a dovedit o forță teatrală cu propriul ei tărâm, conectat la lumea jazz-ului prin piese precum Ring of Fire, Black is the colour of my true love’s hair sau Lovely pink light, cu influențele vechi și clasice ce s-au împletit cu jazz-ul anglo-polonez dar și cu flexibilitate armonică testată de poveștile folclorice marcate senzual de acest trio.
Trofeul a fost adjudecat de Italia, prin Jordan Corda Trio
După trei zile de festival, cu zeci de ore de repetiții alături de inegalabila orchestră de acompaniament condusă de maestrul Andrei Tudor, Trofeul a fost adjudecat de Italia, prin Jordan Corda Trio, ce si-a demonstrat talentul de a cânta la intrumente precum vibrafon, saxofon, contrabas si tobe, tineri percuţionişti apreciaţi ce cu siguranță vor fi prezenți pe importante scene ale lumii.
Multiculturalitatea si-a spus cuvântul și de această dată, dovadă faptul că premiile au mers atât peste hotare cât și în România: Cel mai bun solist instrumentist – Dario Piccioni – Italia; Cel mai bun solist vocal – Rossella Cappadone – Italia; Cea mai bună formație – Brew Quartet – Italia; Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret – Eva Maria Gârlea – Româniaș Premiul pentru cea mai bună compoziție –Danilo Blaiotta (pian) – Italia si Premiul special – Delia Constantin – România.
Juriul acestei ediții, cel care a notat cu obiectivitate calitatea vocii și a valorii interpretative/execuție tehnică, dificultatea repertoriului, expresivitate/impresie artistică, sincronizare, concordanța interpretării cu acompaniament muzical, calități ritmice, stil interpretative, autenticitate, originalitate, improvizație, omogenitate, armonizare, virtuozitate instrumentala, a fost alcătuit din: Ionel Tudor –Președinte Compozitor, orchestrator și dirijor al Big Band-ului Radio, Florian Lungu- muzicolog, realizator și prezentator de emisiuni de jazz, pianist, aranjor, compozitor și critic muzical Luiza Zan-Interpretă și compozitoare de muzică jazz, Dan Spînu-Compozitor/orchestrator/dirijor/publicist, conferențiar universitar doctor în cadrul Universității de Arte George Enescu din Iasi-specializarea Compoziție Jazz și muzică ușoară, Michael Crețu-Muzician contrabasist, compozitor, artist rezident la Universitatea Salford din Manchester, nepotul ilustrului Johnny Răducanu și Directorul Muzical al orchestrei Manchester Intenational Roots Orchestra (MIRO), Cornel Cristei-Compozitor, aranjor, interpret de muzică jazz, Vlad Popescu-Muzician, profesor în cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Nici Holul Casei Tineretului nu s-a lăsat mai prejos, întrucât straiele de sărbătoare ce-l onorau cu prezența, de la covorul roșu și florile ce parcă se înclinau în fața publicului, la expoziția In mememoriam Ionel Radu si Remember Johnny Răducanu, au invitat participanții la momente culinare, oferite cu sprijinul partenerilor evenimentului dar și la Premiera mondială a documentarului despre istoria muzicală de 200 de ani a orașului Brăila și a familiei lui Johnnny Răducanu și lansarea CD-ului “Johnny” – Michael Crețu Trio (Ed. Barnwell – pian, Michael Crețu – double bass, Myke Wilson – drums) iar graficianul Leonte Năstase a surprins chipurile celor prezenți în operele sale, realizate instant spre încântarea tuturor.
Nu au lipsit din program nici interviurile cu invitații și concurenții, ce ne-au împărtășit, la cald, emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului iar amfitrionul evenimentului, inegalabilul Cristian Marica a fost cel care, nu numai că a dat lecții muzicale la scenă deschisă despre jazz dar a oferit publicului o prezentare de exceptie a celei de-a 9-a editie a Festivalului International de jazz Johnny Răducanu.
Spiritul lui Johnny Răducanu s-a făcut prezent în ce-a de-a 9-a editie a Festivalului International de jazz Johnny Răducanu. A mai trecut o ediție a Festivalului, în care am încercat sã aducem în fața participanților tot ce are mai bun cultura noastră, comunitatea noastrã și promitem că vom continua.