Marți, 31 ianuarie 2023, a avut loc la Colegiul Economic ”Ion Ghica” Brăila, cea de-a IX-a ediţie a CONCURSULUI NAŢIONAL CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ „EXTEMPORAL ȘI LA DIRIGENȚIE”. Sub deviza ”ÎMPREUNĂ CONTĂM!”, concursul a reunit anul acesta aproximativ 500 de participanți, elevi și cadre didactice, proveniți din peste 100 de unități școlare din România, Republica Moldova, Spania, Franța, Turcia și Portugalia.
Fiecare concurent, de la preșcolari până la elevi de liceu și profesori, a încercat să contureze un mesaj antibullying cu deosebită încărcătură emoțională.
Ca de fiecare dată, concursul s-a desfășurat pe două secțiuni:
* Secţiunea I (dedicata prescolarilor si elevilor) – titlul ”ÎMPREUNĂ CONTĂM!„ (accent pe prevenirea delincvenței juvenile și a fenomenului de bullying prin exemple de bune practici) a avut următoarele categorii: desene, colaje, fotografie digitală, filme de scurt metraj, flashmob, prezentări în power-point ale activităţilor realizate de elevi în şcoala lor/comunitate.
La aceasta sectiune s-au inscris :328 de prescolari si elevi, coordonați de 157 de profesori.
* Secţiunea a II-a (dedicata elevilor de liceu și cadrelor didactice) – titlul”A ÎNVĂȚA SĂ ÎNVEȚI ÎN ȘCOALĂ – CALEA SPRE SUCCES!” – lucrări tip eseu.
La aceasta sectiune s-au inscris : 29 de elevi si 125 cadre didactice.
“An de an, la 30 ianuarie, Colegiul Economic “Ion Ghica” Brăila sărbătorește Ziua Școlii, a patronului spiritual Ion Ghica. În acest an se împlinesc 152 de ani de învățământ economic brăilean, Colegiul Economic fiind un liceu cu tradiție în învățământul brăilean, manifestându-se ca o individualitate bine conturată prin oferta educaţională, prin realizările elevilor liceului şi prin cererea de specialişti, absolvenţi ai şcolii noastre. Reprezentăm ofertantul viabil de formare profesională în domeniile Economic, Comerţ, Turism şi alimentaţie publică din judeţul Brăila. Un atu al nostru îl reprezintă aceste domenii care asigură formarea absolventului capabil să se adapteze exigenţelor în schimbare ale pieţei muncii, absolvent cu spirit de creativitate și antreprenoriat, bine pregătit profesional în domeniul serviciilor.
Oferim şanse egale elevilor prin activități de educație și formare profesională , respectiv: campanii de informare, orientare și consiliere, concursuri profesionale de competențe, oportunități de carieră, proiecte Erasmus+ , dar și proiecte cu caracter civic, cultural și comunitar.
Un astfel de proiect reprezintă cel de-al doilea eveniment Proiectul “Extemporal și la dirigenție”, proiect național cu participare internațională, aflat la ce de-a IX-a ediție. Tema de anul acesta ”ÎMPREUNĂ CONTĂM!”- Zâmbetul nu înseamnă neapărat că ești fericit, uneori înseamnă doar că ești puternic! nu a fost aleasă întâmplător”
a declarat în cuvântul său de deschidere prof. Camelia Istrate, directorul Colegiului.
Simona Mușat, unul dintre profesorii coordonatori ai proiectului, și-a arătat recunoștința față de toți cei care au răspuns prezent și au oferit exemple de bune practici, concurenți și colaboratori deopotrivă.
”Școala este instituția care pregătește omul de mâine, iar rolul său este acela de a-i deschide elevului orizonturile și de a-l pregăti pentru momentul în care acesta trebuie să aleagă drumul pe care să meargă în viață, un drum cu urcușuri și coborâșuri, cu provocări și schimbări.
Este elevul pregătit să facă față unor astfel de provocări?
Răspunsul a venit chiar de la participanții cărora le suntem recunoscători pentru seriozitatea și responsabilitatea cu care au tratat tema din acest an, cu titlul ”ÎMPREUNĂ CONTĂM!”-Zâmbetul nu înseamnă neapărat că ești fericit, uneori înseamnă doar că ești puternic!
Scopul urmărit de noi a fost sensibilizarea și mobilizarea elevilor de toate vârstele la găsirea de soluții alternative la frământările din comunitate cu accent pe prevenirea fenomenului de bullying și promovarea modalităților de combatere a manifestărilor violente.
Am apreciat că elevii au venit cu experiențele personale şi au generat alternative sănătoase la comportamentele delicvente tot mai prezente în apropierea școlii, fapt ce ne îngrijorează pe toți.
De aceea, misiunea noastră, a școlii, alături de comunitate este să-i ajutăm să-și găsească singuri propriul drum, să fie adaptabili, deschiși provocărilor, toleranți, creativi, pregătiți nu pentru o meserie anume ci pentru viitor, pentru viața de adult” profesor Simona Mușat, coordonator proiect.
a declarat în cuvântul său de deschidere prof. Camelia Istrate, directorul Colegiului.
Târgul firmelor de exercițiu
Cu același prilej, a fost organizat și Târgul firmelor de exercițiu, ”Elev antreprenor-manager în viitor”, eveniment în cadrul căruia viitorii tineri antreprenori ai Colegiului Economic “Ion Ghica” au prezentat exemple de bune practici privind antreprenoriatul prin firma de exercițiu. Elevii au pus în practică competențele antreprenoriale dobândite în orele de laborator „Firmă de exercițiu”, sub coordonarea prof. Mușat Simona, Istrate Camelia, Berechet Claudia, Zafiu Doinita, Istrate Cătălin, Feichter Narcisa, Lilof Anca, Chiru Argentina.
”Mă simt mândru de faptul că sunt elev la Colegiul Economic “Ion Ghica”. Sunt clasa a XII-a și sunt foarte încântat de tot ceea ce se întâmplă aici, de tot ceea ce învăț aici. Sunt mândru că fac parte din acest proiect, am uitat deja de orele petrecute în plus în laborator. Am muncit foarte mult alături de colegii mei, am fost o adevărată echipă, pentru că profesorii noștri ne învață că performanța se face în echipă. Îmi place foarte mult ce se întâmplă azi aici”
au fost cuvintele unui elev al Colegiului “Ghica”, cuvinte rostite, într-adevăr, cu emoție și mândrie.
Artă și savoare – expoziție culinară
Expoziția culinară a fost nelipsită și anul acesta. Elevii Colegiului Economic “Ion Ghica” au demonstrat calități de mari chefi prin îndemânare, talent și bun, foarte bun gust. Ei au fost îndrumați de maiștri instructori Mateiașu Teodora, Dulgheru Mariana și Macovei Cristina.
La eveniment au participat din partea Prefecturii Brăila subprefect Loredana Badiu, din partea I.S.J. Brăila Inspector școlar general prof. Elena Luminița Tudor, precum și reprezentanți ai instituțiilor partenere: C.C.D. Brăila, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Biblioteca Județeană “Panait Istrati”; Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Directia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Brăila, Administraţia Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul Brăila, Palatul Copiilor Brăila.
Proiectul a fost coordonat de profesorii: Simona Gianina Muşat, Steluţa Claudia Berechet, Cătălin Fulger Istrate, Lepădatu Daniel-director adjunct și Istrate Camelia-director.