Primăria Cireșu este membră a ADI ECO Brăila și este unul din beneficiarii investițiilor realizate prin proiectul SMID Brăila, prin proiectul de hotărâre al Consiliului Local votat în data de 23 august 2011.
Primăria și-a asumat implementarea proiectului precum și faptul că va depune toate eforturile necesare realizării acestuia.
Conform Caietului de sarcini au fost predate în custodia UAT Cireșu un număr de 2304 echipamente de colectare a deșeurilor:
- Pubele 60 litri – deșeu menajer pentru fiecare gospodărie – 1066 de bucăți
- Pubele 1,1 mc – deșeu reciclabil în puncte de colectare – 33 bucăți
- Pubele 120 litri – deșeu reciclabil instituții publice – 66 bucăți
- Pubele 240 litri – deșeu menajer instituții publice – 26 bucăți
- Coș stradal – 50 litri – deșeu stradal – 27 bucăți
- Pubele 240 litri – deșeu stradal și piețe – 20 bucăți
- Compostor individual de 220 litri – deșeu biodegradabil
Primăria Cireșu nu a desemnat un reprezentant care, împreună cu operatorul unic, să distribuie către populație aceste echipamente.
UAT-urilor le revine responsabilitatea pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate în vederea utilizării fondurilor nerambursabile, ca participare la cofinanțarea unor programe de investiții realizate cu finanțare externă, în scopul atingerii țintelor de conformare asumate de România prin Tratatul de aderare la UE, sau impuse prin directive europene transpuse în legislația națională.
Ce riscă comuna Cireșu din ambiția primarului Popa Radu?
ADI ECO poate cere excluderea din asociație a UAT Cireșu, aceasta fiind obligată să plătească pentru toate consecințele pe care decizia unilaterală le-a produs, atât în implementarea proiectului SMID cât și în ceea ce privește neatingerea țintelor asumate de România, cu privire la managementul deșeurilor.
Pe lângă aceste daune, UAT Cireșu va fi nevoită să facă dovada modului în care se va conforma cerințelor legislației specifice gestionării deșeurilor, în afara sistemului de management integrat. Practic, primarul Popa Radu trebuie să spună cum va colecta deșeurile de la populație și instituții publice și ce va face mai departe cu ele.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a sesizat în cazul UAT Cireșu și îl va notifica pe primarul Popa Radu pentru reconsiderarea poziției. Astfel, Cireșu are la dispoziție 10 zile pentru a decide dacă merge mai departe cu operatorul unic sau plătește daunele pentru prejudiciul cauzat acestui proiect.