În fiecare an, la 29 iunie, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sărbătoreşte Ziua Polițistului de Penitenciare , sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii sistemului.
Pentru Penitenciarul Brăila, ziua de astăzi are o dublă semnificație. Marcarea zilei polițistului de penitenciare și faptul că acum 40 de ani, începea un nou și incitant drum, o anevoioasă și lungă cale a schimbătilor structurale și funcționale și, mai ales, a responsabilității sociale. În anul 1977 Penitenciarul Brăila a fost desființat ca mai apoi în anul 1983 prin Decretul 130/1983 să se reînființeze, ocazie cu care a fost dezvelită o placă aniversare, mărturie a contribuției conducătorilor instituției de-a lungul vremii, în prezența invitaților.Prin moralitate, etică și legalitate am ajuns aici, spunând Schimbarea suntem noi!
Ziua polițistului de penitenciare constituie un bun prilej pentru promovarea tradiţiilor organizaţionale ale instituţiilor penitenciare, precum şi pentru îmbunătăţirea percepţiei opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitenciar în societate.
Pentru a marca acesată zi, cu o importanță deosebită, Penitenciarul Brăila, a organizat, astăzi, 29 iunie 2023, începând cu ora 12:00, Ziua Porților Deschise, o activitate de promovare a activităților desfășurate de lucrătorul de penitenciar. Munca în domeniul penitenciar este dificilă, desfășurată într-un mediu complex, care reclamă concentrare și dedicație permanentă.
Activitatea organizată a constat în: prezentarea mijloacelor tehnice specifice sistemului penitenciar, promovarea activităților derulate zilnic de către personalul instituției, activități și programe în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate, precum și rolul pe care îl are instituția pe plan social și vizitarea penitnciarului.
În cadru festiv, Preotul capelan al Penitenciarului Brăila Vasile Marian Neagu a oficiat o slujba religioasă cu acesată ocazie. .
Pe întreg parcursul carierei, polițiștii de penitenciare se confruntă cu provocări, asumându-și riscuri deosebite în exercitarea atribuțiilor de serviciu în misiuni de pază, escortare, supraveghere și intervenție, și pun în aplicare legislația privind executarea pedepselor privative de libertate şi a celorlalte măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în limitele competențelor stabilite prin lege.
Astfel de momente conferă un bun prilej de a îmbunătăți percepția opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitenciare în societate.
Directorul Penitenciarului Brăila, comisar șef de poliție penitenciare Horia Huluba, a mulțumit tuturor și ficăruia în parte pentru profesionalismul, dăruirea și, mai ales, pentru spiritul de echipă pe care l-a demonstrat, cu prisosință, an de an.
„Fără reușitele profesionale ale fiecărui angajat, fără preocupările permanente de a ne depăși propriile limite, fără valori autentice, penitenciarul nu ar fi reușit să ne aliniem la realitatea adaptată cerințelor evolutive europene și internaționale. Vă mulțumesc, dragi colegi, La mulți ani!”
Polițiștii de penitenciar au o profesie deosebit de interesantă şi dificilă în acelaşi timp. Pe care o desfăşoara cu profesionalism şi probitate morală. Este datoria lor faţă de societatea civilă.
Cu acest prilej, conducerea Penitenciarului Brăila mulţumeşte tuturor colaboratorilor şi partenerilor pentru sprijinul acordat în îndeplinirea procesului de reintegrare în comunitate a deținuților.