Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse.
Ordonanţa de urgenţă prevede că, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:
- pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu „000” 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc.
- ulei de floarea soarelui 1 l
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
- legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
- cartofi proaspeţi albi vrac
”Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale condus de ministrul PSD au adoptate o serie de acte normative, atât pentru sprijinirea activităţii fermierilor, cât şi în vederea dezvoltării industriei agro-alimentare autohtone.
Astfel, la propunerea premierului Ion Marcel Ciolacu, s-a decis stoparea creşterii excesive a preţurilor, prin emiterea unei OUG în acest sens, care va stopa evoluţia galopantă a cuantumului produselor alimentare de bază.
De asemenea, Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu a decis în ultima ședința de guvern, aprobarea unei scheme de ajutor de susţinere a industriei alimentare, măsură cuprinsă în Programul de Guvernare al PSD”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.
În ședința de Guvern din 30 iunie 2023 a fost aprobată schema de ajutor de stat pentru aplicarea unui program național multianual, INVESTALIM, aferent perioadei 2023-2026 de dezvoltare și modernizare a industriei alimentare, având ca obiectiv susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare.
Programul INVESTALIM va fi derulat de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.
”Un alt program finanțat de guvernul PSD este “Programul INVESTALIM” va dispune de un buget de 600 milioane de euro pentru următorii doi ani, fondurile urmând a fi utilizate pentru construirea de unităţi de procesare în domenii deficitare în prezent în România, precum prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, a cartofilor, prelucrarea fructelor şi legumelor, al sucurilor din fructe, fabricarea brânzeturilor, a uleiurilor, produselor de morărit, a pâinii, zahărului, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi a animalelor de companie.
Actualul ministru PSD al Agriculturii, Florin Barbu şi-a asumat angajamente concrete în vederea susţinerii populaţiei, atât a cetăţenilor consumatori, cât şi a producătorilor agricoli şi a procesatorilor din întregul lanţ alimentar.
Un program de sprijin care va fi materializat prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă care prevede instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea crescătorilor de animale, în valoare de 561,6 milioane lei, pentru perioada 2023-2024.
Această măsură va permite susţinerea costurilor aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a cheltuielilor legate de efectuarea testelor pentru determinarea calităţii genetice sau al randamentului genetic al efectivului de animale.
Măsurile oferite populației și fermierilor autohtoni vor avea consecințele benefice scontate de Partidul Social Democrat, respectiv creșterea puterii de cumpărare a oamenilor și predictibilitatea viitorului agriculturii românești”, a transmis deputatul PSD, Nicu Niță.
Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.
Beneficiarii sunt operatori economici constituiți conform Legii nr. 31/1990. Aceștia trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiții, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
Pentru asigurarea contribuției proprii, beneficiarii pot contracta finanțări de la instituții de credit. Aceste finanțări se acordă cu respectarea normelor interne proprii ale instituțiilor de credit, în baza unui contract de credit, și sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.
Cuantumul ajutoarelor de stat acordate prin Programul INVESTALIM se stabilește cu respectarea condițiilor prevăzute de HG 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022 – 2027, pentru investiţiile iniţiale.
În cadrul Programului, AFIR emite acorduri de finanțare pana la data de 31 decembrie 2026, iar plățile se efectuează pana la 31 decembrie 2031.