Rechizite, ghiozdan, uniformă… Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care părinții și copiii le pregătesc în această perioadă, când noul an școlar se apropie cu pași repezi. Lista nu poate fi completă, însă, fără măsurile de siguranță pe care, deopotrivă minorii și adulții din jurul lor, trebuie să le aibă în vedere pentru prevenirea situațiilor vătămătoare în care elevii ar putea fi implicați pe stradă, la școală sau în mediul online.
La data de 6 septembrie a.c., reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila și Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați au acționat în sistem integrat în zona centrelor comeciale de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, oferind recomandări preventive copiilor și părinților.
Demersul oamenilor legii a urmărit creșterea gradului de informare a beneficiarilor cu privire la problemele cu care se pot confrunta minorii pe drumul către școală, în unitățile de învățământ, în spațiile publice sau în mediul online, precum și popularizarea comportamentelor anti-victimale pe care trebuie să le adopte, astfel încât să nu fie implicați în evenimente care să îi afecteze fizic, emoțional sau de pe urma cărora să le fie afectate bunurile personale.
Informațiile și recomandările transmise de oamenii legii au fost adaptate situațiilor de risc la care pot fi expuși minorii în funcție de categoria de vârstă și au vizat relaționarea corectă cu persoanele necunoscute, atât în viața reală cât și în mediul online, gestionarea situațiilor conflictuale care ar putea degenera în acte de violență fizică, protejarea identității și a datelor în mediul online, precum și siguranța bunurilor personale. În discuțiile cu adolescenții au fost abordate în mod deosebit teme precum consecințele consumului de droguri, formele traficului de persoane și cum să se ferească de traficanți, precum și riscurile asociate plecărilor voluntare din familie.
În discuțiile cu părinții a fost pus accentul pe importanța supravegherii permanente a minorilor, a menținerii unei legături de încredere și a unei bune comunicări cu aceștia, pentru identificarea timpurie a problemelor cu care se confruntă și luarea de măsuri pentru rezolvarea acestora, inclusiv prin solicitarea de sprijin instituțiilor specializate.
Odată cu începerea noului an școlar, activitățile preventive și discuțiile tematice cu copiii vor continua în unitățile de învățământ, în scopul creșterii gradului de siguranță a elevilor, prin formarea comportamentelor anti-victimale și a conduitelor corecte în anumite situații de risc.