Deputatul Antoneta Ionita: “Legea salarizarii a dus la dezbinarea echipei medicale”
Intrebata despre problemele salarizarii din sistemul sanitar si in special despre faptul ca nici la aceasta ora nu se stie daca Spitalul Judetean Braila isi permite sa acorde sporuri, care sa mentina salariile din sistem, deputatul liberal a raspuns:
“Nu cunosc indeaproape in acest moment situatia financiara a Spitalului Judetean de Urgenta Braila, dar sper, ca om care a lucrat in sistem si care stie dificultatile cadrelor medicale, mai ales in domeniul urgentelor, ca se vor gasi fondurile necesare tuturor majorarilor salariale promise. Personal, m-as bucura ca acest lucru sa fie posibil, pentru ca inteleg si cunosc toate greutatile, raspunderea si dedicarea majoritatii corpului medical”, a declarat deputatul PNL.
Reamintim faptul ca, in urma aplicarii legi salarizarii, incepand cu data de 1 martie 2018, medicii si asistentii medicali beneficiaza de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au marit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor creste gradual pana la nivelul anului 2022, a inregistrat scaderi de salarii in urma aplicarii legii salarizarii, care prevede ca sporurile acordate nu pot depasi 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite si nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.
“In ceea ce priveste legea salarizarii in sistemul sanitar, aceasta a creat haos, inechitati si a dus la dezbinarea echipei medicale, iar responsabilitatea acordarii sporurilor a fost pasata managerilor de spitale”, a adaugat deputatul Antoneta Ionita.
Ministerul Sanatatii a emis o circulara catre directiile de sanatate publica, prin care acestea au fost mandatate sa transmita tuturor unitatilor sanitare din tara ca pot sa acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al carui venit calculat pentru luna martie 2018 se situeaza sub venitul lunii februarie al acestui an.