La nivel național sunt deja zeci de decese înregistrate din cauza ambelor boli, iar spitalele sunt copleşite.
Gripa și rujeola sunt boli care se manifestă cu forme ușoare dacă pacientul este vaccinat, spun medicii. Mai ales în cazul celor vulnerabili: copii, bătrâni și pacienți cu boli cronice.
”În săptămâna 15-22 ianuarie furnizorii de servicii medicale au raportat 20 cazuri de gripa, confirmate prin teste, din care 2 sunt copii. Până în data de 23 ianuarie, s-au confirmat 3 cazuri de rujeolă”,
a transmis directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata de vaccinare pentru a controla bolile trebuie să fie de cel puțin 90%. În România, aceasta a scăzut în ultimii 10 ani și a ajuns între 70 și 80 %, extrem de mică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
”Copiii din colectivități sunt febrili, au stare de curbatură, dureri musculare, articulare, cefalee, disfagie. Pe această simptomatologie, clinic putem pune diagnosticul de stare gripală. Vom avea un diagnostic cert prin folosirea testării la nivelul camerei de gardă. De menționat este că suntem în epidemie rujeolică la nivel național. Clinic diagnosticul este cert, dar se fac și testări serologice prin DSP în serviciul de boli infectocontagioase”,
a transmis dr. Aurora Nedelcuț, șeful secției de Pediatrie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila.
Nu trimiteți copiii la școală dacă au simptome de gripă, cum ar fi:
- Febră
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Stare de moleșeală
- Simptome respiratorii (tuse, răgușeală, nas înfundat)
Pentru a preveni răspândirea gripei, vă rugăm să reamintiți copiilor următoarele reguli de igienă pe care să le păstreze la școală:
- Spălat pe mâini cu apă și săpun frecvent.
- Aerisiți frecvent încăperile.
- Se recomandă purtarea măștilor