Guvernul a aprobat în ședința joi, 8 februarie, Creditul Fermierului, o nouă formă de sprijin acordată pe cadrul de ajutor de stat „Ucraina”.
Beneficiarii eligibili sunt operatorii economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; CAEN 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulțire; CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor), indiferent de mărimea acestora.
Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 3.500 de beneficiari.
”Vreau să felicit executivul condus de dl. prim-ministru Marcel Ciolacu pentru adoptarea instrumentului financiar – Creditul “Fermierul”.
Crediul vine în sprijinirea activității fermierilor români – statul român acoperă ROBOR, iar dobânda percepută este fixă, de doar 1,95%. Alocarea de aproape 165 de milioane de euro pentru această măsură demonstrează angajamentul ferm al Guvernului condus de premierul PSD.
În plus, subvenționarea cu 50% a energiei electrice pentru irigații le oferă fermierilor un ajutor concret pentru a crește eficiența și producția, în timp ce apa gratuită pe canalele principale de irigații continuă să fie o realitate.
De asemenea, și alte revendicări justificate ale fermierilor au fost reglementate în ultima perioadă de ministrul PSD al Agriculturii din guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu.
Încă odată vă îndemn să sprijinim fermierii și agricultura românească, achiziționând produse românești, produse tradiționale muncite de românii dedicați pământului.
“Cumpără românește” înseamnă dezvoltarea României!
Partidul Social Democrat – partener credibil de dialog în orice problemă apărută indiferent de sectorul de activitate!”, a transmis deputatul PSD, Nicu Niță.
Actul normativ vizează creșterea accesului la finanțare pentru fermieri, prin instituirea unei scheme de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, prin care MADR acordă un ajutor de stat, sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă, reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar. Rata dobânzii aferentă creditelor este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.