Administrația locală și-a manifestat interesul pentru a prelua bazinul de înot, de la Compania Națională de Investiții, chiar dacă obiectivul nu este finalizat. Primăria Brăila, într-un parteneriat cu Consiliul Județean, ar putea acoperi costurile rămase pentru finalizarea proiectului. Problema este că CNI nu găsește un cadru legal pentru predarea obiectivului către beneficiar, în condițiile în care proiectul nu este finalizat.
Primăria Brăila a alocat, de la bugetul local, pentru construcţia în municipiu a unui bazin olimpic de înot la standarde internaţionale, 2,1 milioane de euro din totalul de 8 milioane de euro, cât înseamnă întregul contract încheiat de Compania Naţională de Investiţii pentru această investiţie.
Reprezentanții administrației locale și-au manifestat interesul pentru a prelua bazinul olimpic și a finaliza din fonduri proprii investiția. Compania Națională de Investiții nu are cadru legal pentru această procedură!
”După cum bine știți, un fost președinte al PNL-ului ne punea poze cu el în biroul ministrului Dezvoltării(PNL). I-a promis că în două luni se închide pentru că investiția este la Ministerul Dezvoltării. Astăzi, când stăm de vorbă, tot la Ministerul Dezvoltării este și tot la PNL.
Autoritățile locale chiar au solicitat: transferați-ne nouă tot că plătim noi cât mai este! Nu se poate, legal. Și eu am avut o discuție și cu CNI-ul și cu ministrul. Este o situație atât de încâlcită și probabil că vreo 3 – 4 funcționari de acolo nu știu să se descurce și o pun pe jos. Astăzi, când vorbim, eu vă spun că acolo încă se caută soluții!(…)
Cei care țipă cel mai tare că administrația nu a făcut nimic, sunt cei care au avut reprezentanți și și-au făcut poze pe la minister pe acolo că au soluția, mâine e gata!”, a declarat vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.
Ce presupune finalizarea bazinului olimpic de la Brăila?
În august 2021 Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a decis să rezilieze contractul privind construirea bazinului olimpic de înot din Brăila, după ce s-a declarat extrem de nemulțumit, fiindcă nu a văzut niciun muncitor, ”nici măcar când se știa că vine ministrul”.
CNI a notificat constructorul cu privire la rezilierea contractului, încheiat în anul 2011, și a urmat toate etapele în vederea preluării şantierului, stabilirea restului de executat şi demararea unei noi proceduri de achiziţie publică în vederea finalizării obiectivului de investiţii. Toate fără niciun rezultat.
Prima procedură de achiziție a fost publicată în SICAP în data 16.06.2022 și a fost anulată ca urmare a faptului că nu s-a înscris niciun ofertant. A urmat o a doua procedură care, deși a existat un ofertant, a fost anulată în data de 27.10.2022, oferta fiind declarată ”inacceptabilă și/sau neconformă”.
La data de 02.11.2022, CNI a demarat a treia procedură de achiziție publică. Aceasta a fost anulată administrativ deoarece, la data limită de depunere a ofertelor, nu exista niciun operator economic dornic să finalizeze cei 2% rămași din proiect.
Văzând că nu există șanse reale de finalizare a unei licitații publice, CNI a mai încercat o variantă – Negocierea fără publicare prealabilă – conform art. 104 din Legea 98/2016.
”Astfel, la procedura Negocierea fără publicare prealabilă din data de 12.02.2023 nu a depus ofertă niciun operator economic, motiv pentru care și această procedură a fost ANULATĂ”, a transmis Compania Națională de Investiții, pentru Jurnalul de Brăila.
După toate aceste proceduri, CNI a transmis documentația aferentă obiectivului de investiții către departamentul tehnic, în vederea reanalizării, cu speranța că forma finală, care va ajunge din nou la Serviciul de Achiziții, să fie mai atractivă pentru operatorii economici. De aici se vor relua apoi procedurile de achiziție publică.
”Precizăm că la acest moment, CNI SA întreprinde toate demersurile în vederea realizării obiectivului de investiții astfel încât acesta să fie predat cât mai curând beneficiarului”, a transmis Compania Națională de Investiții, la începutul anului 2023.
În septembrie 2020, pe vremea când era prim-ministru PNL, Ludovic Orban a vizitat Bazinul Olimpic de Înot de la Brăila. La acea dată, constructorul spunea că sunt ”pe ultima sută de metri”. Au trecut 4 ani de la acea vizită. Niciun liberal nu vine astăzi să se fotografieze cu bazinul olimpic!
Bazinul olimpic de înot de la Brăila a fost contractat în 2011, iar lucrările au fost demarate în 2015.
Decizia ministrului Cseke Attila de a rezilia contractul cu firma contractantă, când lucrările erau finalizate în proporție de 98%, nu a fost una deloc inspirată.
În ciuda numeroaselor încercări ale CNI de a salva această investiție, niciun operator economic nu dorește să preia cei 2% rămași pentru finalizarea obiectivului și predarea lui către beneficiar.
Aflat în vizită la Brăila, Adrian-Ioan VEȘTEA a promis că va urmări Compania Națională de Investiții, care s-a angajat în elaborarea unor noi indicatori tehnico-economici pentru finalizarea acestui proiect, deoarece la momentul actual se iau în calcul și lucrări de întreținere a obiectivului, pe lângă cei 2% rămași din proiectul inițial. Concret, clădirea a ajuns să se degradeze înainte ca bazinul să fie predat Primăriei Brăila.
Administrația locală ar prelua obiectivul, pentru a fi finalizat din bugetul propriu, însă CNI nu găsește cadrul legal pentru a demara procedura.