Deși inițial spuneau că vor majorarea tarifului ca să le rămână de-un ”mic”, cei de la RER au cerut tarife cu peste 50% mai mari, pentru populație și agenți economici.
Administrația locală, prin vocile primarului Marian Dragomir și a președintelui Iulian Chiriac, a acționat în instanță societatea care amenința că nu va mai ridica deșeurile începând cu data de 10 iunie, a doua zi după alegerile locale și europarlamentare.
”Societatea RER solicită creșterea prețurilor la gunoi, lucru cu care noi nu am fost de acord, am considerat acest lucru un șantaj, deoarece creșterea prețului la gunoi a fost făcută în mod nelegal(…)
Ne-au cerut într-un mod absolut de netolerat să mai crească taxa, măcar de-un mic(…)
Am dezbătut în Consiliul Local acest aspect și vreau să vă spun că toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică, și apoi toți primarii din județul Brăila, indiferent de culoarea politică, au respins prin hotărâri de consiliu local creșterea prețului la gunoi, solicitată de RER, ca urmare a faptului că aceasta nu se încadra în prevederile legale”, a declarat primarul Marian Dragomir.
Edilul spune că în spatele acestor creșteri de tarife ar fi de fapt un șantaj politic. Societatea a notificat Primăria Brăila cu privire la faptul că din data de 10 iunie ei vor pleca din județ. Mai mult, directorul societății a fost ”în topul oamenilor politici de dreapta din Buzău și candidat la diferite funcții politice”.
Brăila în stare de alertă!
Singura soluție pentru a nu lăsa Brăila în gunoaie, în urma acestui șantaj mizerabil, este declanșarea stării de alertă. Astfel, primăriile pot întrerupe contractul cu operatorul unic și pot apela la alte societăți pentru a ridica deșeurile.
”Noi nu am cedat șantajului și nu am acceptat creșterea prețului la gunoi. Am cerut declanșarea unei stări de alertă, ca urmare a preconizării faptelor care urmează să se întâmple, dacă societatea RER va fugi din oraș. În acel moment, primăriile tuturor orașelor, prin cadrul asocierii în care suntem parte, alături de Consiliul Județean, vom putea să aducem o altă societate, care să colecteze gunoiul”, a declarat Marian Dragomir.
Edilul spune că administrația locală are un plan de rezervă, fiind foarte inspirați atunci când au decis ca ECO să-și păstreze toate utilajele și să poată interveni în caz de urgență. Astfel, după data de 10 iunie, dacă RER va părăsi Brăila, ECO va fi pregătită să intervină cu utilajele pe care le are în dotare.
”Nu am dorit să vindem utilajele societății RER, așa cum aceasta și-ar fi dorit, ca să rămânem acum descoperiți. Ne dorim ca prin tehnologizare să putem să acoperim salubrizarea în tot județul Brăila”, a declarat edilul.
Primarul spune că din momentul în care Primăria va avea propria societate de salubrizare se vor modifica și tarifele, astfel încât operatorii economici să nu mai fie obligați să plătească și deșeurile pe care nu le produc.
”Asocierea a îndeplinit toate condițiile legale, pentru ca acest contract să fie în regulă. Această societate pune șantaj pe toată această situație. Suntem pregătiți, știm ce avem de făcut astfel încât să nu lăsăm municipiul și județul fără acest serviciu(…) Suntem dispuși să investim într-o societate pentru servicii publice, pentru că este un serviciu public, astfel încât să nu mai avem pe viitor astfel de situații în care o firmă privată vine și șantajează când dorește(…) Vom da în judecată societatea RER pentru daunele unui proiect de 30 de milioane de euro și vom solicita inclusiv certificat constatator negativ”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
Administrația locală intenționează să urmeze procedura vecinilor din Galați, care au propria societate de salubrizare, și unde nu există probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, atât de la populație cât și de la operatorii economici.