Profesor, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos”, ar fi luat mită 9200 de euro de la o rezidentă!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 ianuarie 2025, față de inculpata DUMITRIU BUZIA OLIMPIA, profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, președinte al comisiei de examinare pentru obținerea titlului de farmacist specialist și  coordonator al grupei de rezidențiat în specializarea Farmacie Generală, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită și de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații nedestinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârșită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În contextul examenului de rezidențiat ce urma să se desfășoare în luna noiembrie 2024, inculpata Dumitriu Buzia Olimpia,  în calitățile menționate, ar fi acceptat la data de 10 octombrie 2024, promisiunea oferirii sumei de 9.200 de euro de la o rezidentă farmacistă și candidată la examen, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, facilitând candidaților înscriși la examen promovarea în mod fraudulos, respectiv obținerea titlului de specialist farmacist, prin remiterea subiectelor de examen. În acest sens, la data de 15 octombrie 2024, inculpata Dumitriu Buzia Olimpia, ar fi furnizat în avans, aceleiași rezidente candidate la examen, subiectele, pentru a le distribui celorlalți rezidenți care ar fi oferit bani în scopul fraudării examenului, în condițiile în care aceste informații nu erau destinate publicității la acea dată.

Astfel, la data de 08 noiembrie 2024, a avut loc examenul de rezidențiat pentru specializarea Farmacie Generală în cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, la care au participat 29 de rezidenți farmaciști între care și rezidenta farmacistă menționată anterior, toți fiind declarați admiși, cu medii peste 8.

Totodată, din cercetările efectuate, a rezultat că, pe parcursul desfășurării examenului, candidații rezidenți ar fi fost lăsați de membrii comisiei de examen să utilizeze surse de informare (telefoane mobile, smartwatch-uri și notițe în format scris) pentru rezolvarea subiectelor de examen.

În aceste condiții, la data de 16 ianuarie 2025, soțul inculpatei Dumitriu Buzia Olimpia ar fi primit de la o persoană apropiată rezidentei menționate anterior, suma totală de 9.200 de euro cu titlu de mită, pentru inculpată, în scopul descris anterior.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

               – să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

               – să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar

Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte cadre universitare din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În cursul zilei de 16 ianuarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 9 (nouă) locații, reprezentând sediile unor instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Biroului de Operațiuni Speciale Galați. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale  este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.          

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry