„Jocul mic brăilean” la cea de-a XX-a ediție a Festivalul Interjudețean de folclor pentru elevi

COMUNICAT DE PRESĂ

Tradiția jocului popular merge mai departe și cum altfel dacă nu prin intermediul tinerei generații de dansatori, cei care au descoperit frumuseţea jocului şi a portului popular și au  cultivat pasiunea pentru tradiţia populară, aspect ilustrat și de participarea membrilor formației de dansuri populare Jocul mic brăilean din cadrul Atelierului de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul la Festivalul Interjudețean de folclor pentru elevi Florii, ce se va desfășura în data de 13 aprilie 2025, în comuna Mircea Vodă, județul Brăila.

Festivalul, ajuns la cea de-a XX-a ediție, stimulează interesul tinerilor pentru receptarea, păstrarea şi punerea în valoare a creaţiilor populare, a frumuseţii portului popular, apropierea de tradiţiile populare precum şi descoperirea, cultivarea şi promovarea tinerilor dansatori, interpreţi vocali şi instrumentişti precum şi a formaţiilor de dansuri populare şi a ansamblurilor folclorice din județul Brăila și nu numai.

Formația de dansuri populare Jocul mic brăilean din cadrul Atelierului de revitalizare a patrimoniului imaterial Jocul al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila se mândrește cu copii talentați pentru care dansul popular este un mod de viață, un mod frumos de a cunoaște oameni, trecutul, tradiția, un mod de a se bucura de viață și de a-și exprima atitudinea. Dansul popular brăilean, atat de variat ca stil, tempo si ritm, este o manifestare plina de forța si vitalitate ce exprima specificul, obiceiurile si tradițiile fiecărei regiuni in parte, reflectând trăirile, sufletul si istoria noastră ca popor.

Bogăția mișcărilor din dansul popular brăilean izvorăște din miile de jocuri existente in stilul propriu fiecărei regiuni, fiecare joc aducand cu sine veselia, temperamentul si energia ce caracterizează fiecare zonă in parte.

Cea care le ghidează pașii micilor dansatori este coregraful Titica Ioniță, un om minunat care i-a făcut pe acești copii talentați, să iubească dansul tradițional și care a reușit să-i convingă să facă și performanță, transmițându-le iubirea, pasiunea ei și respectul pentru dans popular, pentru tradițiile românești, dar și disciplina și ordinea impuse de-a lungul timpului de dans și de activitatea desfășurată. Dansurile populare nu au voie sa dispara, ele trebuie sa renasca, sa existe in inima fiecăruia dintre noi. Dansul popular înseamnă continuitate între generatii si transmitere nealterată. De aceea cei mari îi încurajează in permanență pe cei mici să continue tradiția, să o ocrotească și să se identifice cu ea.

Vă invităm așadar, în data de 13 aprilie 2025, începând cu ora 11, în comuna Mircea Vodă, județul Brăila, să celebrăm folclorul autentic, dansul popular și cântecele autentice, o poartă spre identitatea națională, o parte importantă din tezaurul țării noastre.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry