Cu mici excepții brăilenii s-au dovedit a fi mai responsabili decât restul românilor. La responsabilizarea lor au contribuit, cu amenzi deloc ușoare, organele abilitate în perioada stării de urgență. Astfel, la Brăila s-au aplicat suficiente amenzi cât să-i determine pe cetățeni la respectarea ordonanțelor militare.
Salvatorii au fost cei care au făcut cu adevărat diferența între Brăila și alte județe. Medicii din cadrul Spitalului Județean, UPU și SAJ, asistente, infirmiere și brancardieri, toți acești îngeri în combinezoane au depus eforturi uriașe pentru tratarea pacienților, în condițiile în care tratamentul se administrează simptomatic și nu prezintă nicio garanție în fața numărului de 803 decedați, în România.
Un merit deosebit se acordă și autorităților locale, care au gestionat situația în așa fel încât să limiteze răspândirea virusului, prin rectificări bugetare care să asigure necesarul în perioada stării de urgență, prin facilitarea donațiilor, care au trecut de suma de 170.000 lei, plus 1,5 milioane de lei din partea Societăţii Naţionale „Nuclearelectrica”.
”Statistica aceasta ne arată că personalul nostru medical își face treaba foarte bine, dar arată în același timp și modul în care brăilenii au înțeles să respecte regulile, în această perioadă grea, iar pentru asta trebuie să le mulțumim, și unora și altora!
Oricât de greu ne-ar fi și oricâte sacrificii trebuie să facem, vă provoc să fim în continuare cei mai responsabili și să avem grijă de sănătatea noastră și a celor dragi nouă!”, a declarat prefectul Cătălin Boboc.
Starea de urgenţă ia sfârşit pe 15 mai, astfel că s-ar putea trece la starea de alertă – sau ar putea fi prelungită din nou starea de urgenţă.
Pe 28 aprilie, preşedintele Iohannis anunţase că săptămâna aceasta va fi luată o decizie cu privire la forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă.