Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean s-a umplut odată cu relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Mai grav este faptul că ultimii 8 pacienți testați pozitiv provin dintr-o tabără în care se află aproximativ 100 de muncitori pakistanezi, angajați ai firmei de construcții „Tancrad”.
”Campusul pentru muncitori a fost izolat, paza fiind asigurată de o firmă de pază, prin grija angajatorului. Obiectivul a fost preluat în monitorizare de către poliție și jandarmerie. Dacă muncitorii crează probleme voi emite ordin de carantinare a obiectivului. Deocamdată, oamenii sunt cooperanți”, a declarat prefectul Cătălin Boboc.
Printre pacienți se numără și un angajat al MAI dar și un muncitor dintr-o fabrică de confecții din Brăila. Numărul anchetelor depășește câteva sute.
Din nefericire, instituțiile publice care se ocupă cu monitorizarea acestor cazuri stau foarte prost la nivel de comunicare, iar informațiile ajung la presă, de cele mai multe ori trunchiate, ori neoficiale. Prefectul spune că dinamică virusului și modul rapid de infectare fac imposibilă comunicarea în timp real a fiecărui caz.
În ciuda măsurilor de relaxare, le recomandăm brăilenilor:
1. Evitati zonele aglomerate unde sunteti expusi la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
2. Limitati la maximum orice contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, imbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.
3. Evitati atingerea suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane, precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces.
4. Pastrati o distanta semnificativa, de 1,5 metri, fata de celelalte persoane pe care le intalniti.
5. Folositi, pe cat posibil, rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. In cazul in care programul va permite, folositi intervalele orare cu nivel scazut de trafic de persoane.
6. Evitati deplasarile in tarile care se confrunta cu numar mare de cazuri de infectari cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajati intoarcerea in tara a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tarile cu numar mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate in timp real despre tarile vizate pot fi obtinute accesand link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”
7. Limitati folosirea bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonul sau plati on-line.
8. Optati pentru munca de acasa, in masura in care aveti aceasta posibilitate oferita de angajator.
9. Respectati cu strictete regulile de igiena personala recomandate de autoritati, pentru a va proteja atat pe dumneavoastra cat si pe cei apropiati. Folositi masca de protectie doar in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti.
10. Tineti cont de faptul ca nu in toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibila prin simptome specifice (tuse, febra, dificultati in respiratie).
11. Evitati, cu prioritate, expunerea persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
12. Semnalati autoritatilor orice caz despre care aveti cuno?tinta ca ar fi putut intra in contact cu o persoana confirmata cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o tara afectata (zona rosie sau zona galbena) si care nu se afla in izolare.
13. Semnalati imediat medicului de familie daca ati calatorit in zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar daca la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alerta. Detalii pot fi obtinute accesand link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19”, actualizata periodic.
14. Ramaneti acasa daca aveti simptome de gripa sau raceala (tuse, febra, dificultati in respiratie) si sunati medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeti din primul moment la unitatile de urgenta.
15. Daca va aflati in autoizolare la domiciliu respectati cu strictete recomandarile autoritatilor, NU parasiti sub nicio forma domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiti vizitatori si NU intrati in contact apropiat cu eventualele persoane care va furnizeaza alimente sau produse.