Aveţi câine? Ce trebuie să ştiţi atunci când ieşiţi la plimbare cu el, în municipiul Brăila!

În scopul informării corecte a proprietarilor de câini, SUPAGL Brăila reamințește o serie de obligații legale privind deținerea, identificarea și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a patrupedelor cu stăpân, după cum urmează:

Un prim aspect legal important prevede că deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor au obligaţia să sterilizeze puii astfel:

a) femelele la vârsta de 4-6 luni;

b) masculii la vârsta de 6-8 luni.

Proprietarii au obligația de a-şi identifica şi înregistra câinii. Astfel, câinii cu stăpân pot circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunilor sanitare veterinare efectuate, în conformitate cu ORDINUL nr. 1 / 2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân.

Subliniem pe această cale faptul că orice câine crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, este considerat «câine fără stăpân», în sensul O.U.G. nr. 155 / 2001.

În vederea menținerii igienei, în spațiile publice, din municipiul Brăila, deținătorii de câini au următoarele obligații:

 a)sa detina mijloacele/dotarile necesare colectarii dejectiilor fiziologice(matura, laras, pungi si manusi de unica lolosinta) si sa ridice dejectiile produse de animalele pe care le detin din spatiile publice, din spatiile adiacente acestora, din holurile si din caile de acces ale spatiilor locative in care au acces cainii;

 b)sa nu arunce dejectii animaliere in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si in caile de acces ale spatiilor locative unde au acces cainii.

Detinatorii cainilor, au obligatia de a-si insoti si supraveghea in permanenta animalul cand acesta se alia in afara domeniului privat al detinatorului pentru a evita reproducerea.

Accesul cainilor in localurile publice, mijloacele de transport, parcuri, magazine, partile comune ale imobilelor, pe drumurile publice si acces, este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti in lesa sau ham.

Fac exceptie de la purtarea botnitei, tineretul canin din orice rasa pina la varsta de 6 luni si cainii din rasele de talie mica (confirmate prin carnetul de sanatate de medicul veterinar curant).

Este interzis accesul cainilor in locurile de joaca pentru copii amenajate si semnalate corespunzator, din municipiul Braila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry